Tersanelerde kalifiye eleman sıkıntısı var

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Eylül 2008 10:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul Tuzla'da meydana gelen tersane kazaları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı'nda masaya yatırıldı.

Konsey, tersanelerde birbiri ardına yaşanan ölümlü iş kazalarını, hızla büyüyen sektörün kalifiye eleman ihtiyacının karşılanamamasına bağladı.

TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı; TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri ve konsey üyelerinin katılımıyla önceki gün gerçekleştirildi. Toplantıda denizcilik sektörünün sorunları detaylı görüşülerek ortak bildiri kaleme alındı. Bildiride, gemi inşa ve yat inşa sektörünün, son beş yılda dünyada artan gemi inşa ihtiyaçlarına paralel 35 tersaneden 84'e çıktığı ve üç yıl içinde de 130'a çıkacağı vurgulandı. Gemi inşa yapım kapasitesinin de 2002'de 550 bin dwt düzeyinden 2007'de 1,98 milyon dwt'ye çıktığı, mevcut yatırımlar tamamlandığında kurulu kapasitenin 3,74 milyon dwt daha artmasının beklendiği kaydedildi. Buna göre 2007 yılında 3,05 milyon dwt'lik 239 gemi ve yat siparişi gemi inşa sektörünü dördüncü sıraya yükseltti. Türk tersanelerinin küçük tonajlı tanker inşasında dünyada birinci, megayat inşasında ise İtalya ve ABD'den sonra 3. sırada yer aldığı belirtilen bildiride, "Bu süreçte tersane sayısının artmasının yanı sıra iş kapasiteleri de iki katına çıkmıştır. Bu hızlı büyüme, tersanelerde kalifiye eleman sıkıntısı yaşanmasına neden olmuştur ve başta iş güvenliği olmak üzere bazı sorunlar ortaya çıkarmıştır." denildi. Açıklamaya göre, gemi inşa sektörünün hızlı gelişmesini sürdürmesi ve halen tersanelerde 50 bin, yan sanayiside 100 bin olan istihdam hacmini iki katına çıkarması bekleniyor. Gemi inşa sektörü ekonomiye döviz girişi ağırlıklı olarak önemli katkılar sağlıyor. Gemi sanayii tersanelerin ihtiyaçlarını karşılayan bir alt sektör olarak gemi inşa sektörüne paralel gelişme gösteriyor.

Sektör, hızlı büyüme sonucu bazı sorunlar yaşıyor. Bu sorunlar elbirliğiyle giderilerek sektör ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olma vasfını sürdürmeli. Tersanelerde meydana gelen kazalar, ortak akıl ile çözülebilir. Ortak aklın oluşumunda, başta hükümet olmak üzere işçi ve işveren kuruluşlarına önemli roller düşüyor. Ortak aklın ancak yıkıcı değil, yapıcı tekliflerle oluşturulabileceği ifade edilen bildiride şöyle denildi: "Gemi inşa ve yat inşa sanayimizin uluslararası alanda rekabet edebilmesi alt işveren ilişkisine bağlıdır. Alt işveren sisteminin kaldırılmasıyla sektörün rekabet edebilirliği ortadan kaldırılmış olacaktır. Alt işveren sisteminin kaldırılması yerine sistemin iş kanununa uygun olarak uygulanması ve denetlenmesinin sağlanması gerekmektedir." İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber