Facianın faturası makinistlere kesildi

Haber Giriş : 10 Kasım 2004 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pamukova'daki tren faciası raporunda, 'Türkiye'de tren sisteminin güvenilirliği, neredeyse tamamen makinistlere bağlı kılınıyor' denildi

Pamukova'daki tren kazasını soruşturan Bağımsız Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman, TCDD tarifeli tren seferlerinin orta düzeyde çalıştığını söyledi.

Kazayla ilgili olarak Bakanlar Kurulu'nca görevlendirilen ve bilim adamlarından oluşan Bağımsız Bilim Kurulu'nun yaklaşık 3 ay süren çalışması sonucunda hazırlanan 400 sayfalık rapor, Fenerbahçe TCDD Tesisleri'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. TCDD'nin tren işletmeciliği kurgusu ve teknik tasarım açısından incelendiğinde, insan faktörünün yüksek olduğunun görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Sıddık Yarman, 'Türkiye'de tren sisteminin güvenilirliği neredeyse tamamen makinistlere bağlı kılınmaktadır' dedi.

5 SAATTE ANKARA İMKANSIZ

Hızlandırılmış tren seferlerinin İstanbul-Ankara demiryolu güzergahı için livrede belirtilen 5 saat 15 dakikalık sürede gerçekleştirilmesinin imkansız olduğunu belirten Prof. Yarman, şunları söyledi: 'Yapılan hesaplar sonucunda hızlandırılmış trenin Ankara-İstanbul güzergahını 6 saatte tamamlayabileceği belirlendi. TCDD tarifeli yolcu seferleri, orta düzeyde, yüzde 63 performansla çalışıyor. Orta düzeyde çalışma diliminde sistemin yol, taşıt ve işletme öğelerindeki yetersizliklere ilave olarak insanda meydana gelebilecek dalgınlık, yorgunluk, ani hastalık gibi geçici fiziksel özellikler de beklenmedik sistem hatalarına neden olabilir. Kanaatimize göre, Pamukova tren kazası, böylesi talihsiz bir kazadır. TCDD tarifeli seferler, her yüzbin seferde bir, böyle bir kaza yaşıyor. Avrupa'da bu rakam milyarda bir, Norveç'te ise sıfır.'

HIZ LİMİTİNE UYULMADI

Kazaya karışan katarın bölgede saatte 80 kilometre olan hız limitine uymadığının tespit edildiğini bildiren Prof. Dr. Sıddık Yarman, 'Kazaya karışan tren hız limitine uysaydı, kaza yaşanmayacak mıydı?' sorusu üzerine '80 kilometreyle gitseydi, o kaza olmazdı' dedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber