Bahçeli'den G.Kurmay'a ilişkileri yumuşatan ziyaret

Haber Giriş : 10 Eylül 2008 19:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a yaptığı nezaket ziyareti, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt döneminde gerilen ilişkileri ?yumuşatma? girişimi olarak yorumlandı. Orgeneral İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı görevine gelmesinin ardından ilk parti liderinin yaptığı ziyaret olan ve yaklaşık yarım saat süren görüşmeye Bahçeli'nin yanı sıra Genel Sekreter Cihan Paçacı ve Genel Başkan Yardımcısı ve eski Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu katıldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün saat 15.00'de Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a yaptığı ziyaret Genelkurmay Başkanlığı sitesinden fotoğraflı olarak duyuruldu. Haberin duyurulması ile bu ziyaret kulisleri hareketlendirdi. Orgeneral Başbuğ'a yapılan nezaket ziyaretine MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ile Genel Başkan Yardımcısı Sabahattin Çakmakoğlu da katıldı. Bahçeli'nin iki kurmayıyla birlikte gerçekleştirdiği ziyaretin yaklaşık 30 dakika sürdüğü belirtildi. Bahçeli'nin ziyareti kulislerde ise emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı döneminde ?hem kış aylarında Kuzey Irak'a yapılan sınır ötesi operasyon hem de Anayasa Mahkemesi'nin türban kararının ardından Büyükanıt'tan gelen açıklama nedeniyle gerilen ilişkilerin yumuşaması açısından önemli olduğu' şeklinde yorumlandı.

-İLİŞKİLER NEDEN GERİLMİŞTİ?

MHP ile Genelkurmay arasında ilk gerginlik, emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay başkanlığı döneminde, kış aylarında Kuzey Irak'a yapılan sınır ötesi operasyon nedeniyle gerildi. Kuzey Irak'a yönelik operasyonun bitiriliş şekli ve zamanına tepki gösteren Bahçeli, eleştiri oklarını hükümetin yanı sıra Genelkurmay'a da yönelterek ''Sınır ötesi askeri harekata son verilmesi ve Türk birliklerinin geri çekilmesinin, 29 Şubat sabahı itibariyle tamamlandığının izahı ve anlaşılması zor bir kargaşa süreci sonunda gecikmeli olarak kamuoyuna duyurulması, Türk milletine derin bir şaşkınlık, teessür ve hayal kırıklığı yaşattı. Bu sürecin son aşamasında devlet organları arasında çok ciddi bir uyum, koordinasyon ve bilgilendirme sorunu ortaya çıktı, ilgili kurumlar birbirinden kopuk bir şekilde ya sessizlik içine girdi ya da çelişkili tutumlar sergiledi" dedi.

Bahçeli, Kuzey Irak'tan geri çekilmenin ABD Savunma Bakanı'nın Hindistan'da verdiği ihtardan sonra başladığını ve konuk bakanın ABD'ye dönüş yolundayken tamamlandığının anlaşıldığını dile getirirken, operasyonla ilgili Genelkurmay'ın yaptığı basın açıklamalarına da dikkat çekti. Bahçeli, Genelkurmay'ın operasyonla ilgili açıklamalarının ?PKK'yı gerilla statüsüne sokacak' terim ve ifadelere yer verdiğini belirterek 'Komuta merkezi, muhabere ve lojistik tesisi ve mürettebatı olan uçaksavar mevzii gibi terimlerin, teröristlere savaş hukuku kapsamında savaşan taraf statüsü atfedecek nitelikte olduğunu düşünüyoruz. Düzenli bir muharip güç için kullanılması doğal olan bu nitelendirme ve atıfların, terör örgütünün hak etmediği bir imaj ve prestij kazanmasına ve kendisine büyük bir güç vehmedilmesine hizmet edebileceğinin bu kapsamda hatırda tutulması da yerinde olacak" dedi.

Bahçeli'nin bu sözlerine Genelkurmay'dan ise ?Genelkurmay Başkanı ve diğer komutanlar basın ve kamuoyu önündeki açıklamalarını, en anlaşılır ve yalın bir dille yapmışlardır. Tüm bu iyi niyet ve şeffaflığa rağmen, 04 Mart 2008 günü basın dışından Türk Silahlı Kuvvetlerini hedef alan söylemler, ülke adına terörle mücadele eden ve şehitler veren bir kuruma haksız ve seviyesiz saldırılar olarak değerlendirilmektedir. Siyasi kişi ve kurumlarla hiçbir zaman polemiğe girmek istemeyen Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 yıldan bu yana devam eden terörle mücadele sürecinde, ilk defa bu tür anlamsız saldırılara hedef yapılmak istenmektedir. Bu saldırılar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadele azmine, hainlerden daha fazla zarar vermektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin maruz kaldığı bu tür saldırıların değerlendirilmesini, Türk Milletinin engin sağduyusuna havale ediyoruz.? açıklaması geldi.

-?MALUMUN İLANI? DA BAHÇELİ'NİN TEPKİSİNİ ÇEKTİ-

Emekli Orgeneral Büyükanıt'ın Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili verdiği kararın ardından ?malumun ilanı? açıklamasında bulunması da Bahçeli'nin eleştirilerine hedef oldu. Bahçeli ?malumun ilanı?na ?Türkiye'nin sorunlarına çözüm aranacak yegane yer Yüce Meclis'tir. Sorunların çözümünde rehber olacak ilke de çözümsüzlüğü ?malumun ilanı' mantığıyla kabullenmek değil, toplum vicdanının kabul edeceği çözümleri ?makulün ilamı? haline getirebilmek basiretidir? sözleriyle karşılık verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber