Rize Valisi: Bürokratların ücte biri haindir

Haber Giriş : 11 Kasım 2004 05:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşı canından bezdiren bürokrasi, Valileri de çileden çıkardı. Rize Valisi, bürokratlara yönelik ağır eleştiriler yöneltti: Üçte biri haindir. Devlet sırrının arkasına saklanır. Hantal sistem değişmedikçe AB'ye giremeyiz Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın mensuplarıyla sohbet eden Rize Valisi Enver Salihoğlu, bürokrasiyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Bürokratların hizmeti aksatmaktan başka birşey yapmadığını iddia eden Salihoğlu, 'Kamu bürokratlarının hepsi değil ama en az üçte biri haindir' dedi.

MESLEKTAŞLARA ELEŞTİRİ

Bürokratın sığındığı en önemli savunmanın 'devlet sırrı' ya da 'gizlilik' olduğunu savunan Rize Valisi, 'Topu sisteme atmak o kadar kolaydır ki. Önce kendini sorgulayacaksın. Gizlilik bürokratın bir no'lu sığınağıdır. Olmadı topu basına atmak da kolaydır. Bu çok anlamsız' diye konuştu. Bir vatandaşın sorusunu yanıtlamak için afet evlerinde kaç kişinin oturduğunu öğrenmek istediğini anlatan Enver Salihoğlu, şöyle devam etti: 'Devlet sırrıdır. Vatandaşa veremeyiz' dediler. Araştırdım, o evlerde oturan yok. Olmayan bir şeyi, devlet sırrı olarak nasıl sayarsınız?'

Vali Salihoğlu, kamu reformu yasasının bir an önce çıkartılmasını istedi. 22 yıl devletin çeşitli kademelerinde görev yaptığını belirten Enver Salihoğlu, 'Bürokratlardan çektiğim kadar hiçbir şeyden çekmiyorum' diye dert yandı. Herkesin görevini başkasının üzerine atmaya çalıştığını savunan Salihoğlu, şunları söyledi:

'Bir işi 5 kişi birden yapıyor. Valiler bile kapalı kapılar ardında görev yapıyor. Kimden ve neden kaçtıklarını bilmiyorum. Kimse laf-söz getirmesin mantığı güdülüyor. Kapısını kapatıp, önüne de 8 koruma dikiyor. Sonra da görev yapıyorum diyor. Fakat bunu yaratan sistemdir. Bundan kurtulmamız şart.'

Meslektaşlarına ağır eleştirilen yönelten Salihoğlu, kapıları kapatmakla sorunların çözülemeyeceğini söyledi. Bazılarının PKK, Apo ve doğu sorunu gibi gerçeklerle yetkiyi elinde tutmak istediğini iddia eden Enver Salihoğlu, denetimin açık yapılması gerektiğini ifade etti. Gizli denetimin çağdışı olduğunu savunan Salihoğlu, 'Türkiye'nin hantal bürokrasiden biran önce kurtulması gerekir. Aksi takdirde bırakın AB'ye girmeyi 100 metre uzağından bile geçemez' dedi.

BİR EVRAĞA 7 PARAF

Bürokratik işlemlerin çokluğundan da yakınan Salihoğlu, örneğini kendinden verdi. Bir kuruma evrak gönderdiğini anlatan Vali Salihoğlu, 'Evrakta 6-7 tane paraf açılmış. Bana 29 gün sonra geri geldi. Bir kişi okuyor, değerlendiriyor, 12-13 imza gerekiyor. Bu kadar ağır işleyen, bu kadar hantal bir kamudan ne bekleyebilirsiniz?' diye konuştu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber