Mesaj yazarak araba kulllanmak alkolden daha tehlikeli

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2008 23:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiltere'nin başkenti Londra'da Taşımacılık Araştırma Laboratuarı araştırmacıları tarafından yapılan araştırma, mesaj yazarak araç kullanmanın, alkol veya uyuşturucunun etkisinde araç kullanmaktan daha tehlikeli olduğunu ortaya çıkardı.

Yaşları 17 ila 24 arasında değişen gençler arasında simülatör kullanılarak yapılan araştırma şoförün tepki hızının, mesaj okurken veya yazarken 35, uyuşturucunun etkisindeyken yüzde 21, limiti aşmayan alkol düzeyinde ise 12 azaldığını ortaya çıkardı.

Araştırmayı yürüten Taşımacılık Araştırma Laboratuarı ayrıca, mesajla ilgilenen şoförlerin direksiyon hakimiyetini yüzde 91, uyuşturucu kullananların ise yüzde 35 kaybettiğini açıkladı.

Araştırmacı Nivk Reed, "Şoförler mesaj yazarken, küçük yazıları okumaya çalışmak ve yazacakları cevabı düşünmek için ellerini direksiyondan kaldırıyor. Bu etkenler bir araya gelince şoförün tepki süresi azalıyor ve şoförün limiti aşmadan içeceği alkol seviyesinde araç kullanmasından daha riskli bir durumda aracı kontrol etmesine neden oluyor" dedi.

3 bin kişi arasında yapılan araştırmaya göre yaşları 18 ila 24 arasında değişen gençlerin neredeyse yarısı araç kullanırken mesaj yazdığını kabul ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber