Kurum hekimine ilaç yazdıran, muayene parası ödemeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Ekim 2008 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük tartışmalara sebep olan muayene ücretinde çalışanlara kolaylık getirildi. 1 Ekim'den itibaren uygulamaya konulan 3-10 YTL arasındaki muayene katılım payı, kurum doktoru ve işyeri hekimine gidenlerden alınmayacak. Uygulama, 50'den fazla işçi çalıştıran işyerlerinde geçerli olacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, vatandaşlara 1. basamak sağlık kuruluşlarına (sağlık ocağı) gitmelerini önerdi. Artık kurum ve işyeri hekimine muayene olanlardan da katılım payı alınmayacağını açıklayan Acar, buralarda muayene ücretinin sıfır olduğuna dikkat çekti. Eskiden vatandaşın ilaç yazdırmak için bile tıp merkezine gittiğini aktaran SGK Başkanı, şimdi en küçük bir rahatsızlıkta hastanelere gitme alışkanlığının azalacağını söyledi. Acar, '3 YTL'lik ilaca 11 YTL ödeyeceğime paramla alırım' diyen vatandaşı da uyardı. Hastanede muayene olan hastanın ilaç yazdırıp yazdırmamasının önemli olmadığına işaret ederek, katılım payının hastanın adına kaydedildiğini vurguladı.

Devletin kestiği katkı payı eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getiriyor. Özellikle özel hastanelerde ücret karşılığında muayene olan hastalar, bir de eczanede 'muayene ücreti' kesilince çileden çıkıyor. Söz konusu uygulamanın hükümetin, "Özel hastaneleri de vatandaşa açtık" sözleriyle bağdaşmadığı vurgulanırken, 'Sağlıkta gizli zam mı yapıldı?' tartışmaları alevleniyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, kesintiyi açıklamakta güçlük çektiklerini belirtirken, aldıkları tutarı SGK'ya verdiklerinin altını çiziyor. Bu arada kontrole giden hastadan da katılım payı alınıyor. Özel hastane veya tıp merkezinde tedavi olan bir hasta, 10 gün içinde tekrar muayeneye gittiğinde kurum yeni bir ücret istemiyor. Ancak Medula sisteminde 'hasta kontrole girdi' ayrımı olmadığı için kontrole giden hastanın cebinden bir 10 YTL daha çıkıyor. Bu durum özellikle ayda 4-5 defa uzmana ilaç yazdırmak zorunda kalan kronik hastaları mağdur ediyor.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber