HSYK'nın Öz hakkındaki 'terfi durdurma kararı' rutin bir işlem

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2008 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün terfisini bekletme kararı tartışmalara sebep oldu.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in bulunmadığı bir toplantıda alınan kararın rutin işlem olduğu öğrenildi. Adalet Bakanlığı ve HSYK çevreleri, ilgili kararı 'askıya alma' ya da 'terfi durdurması' şeklinde kesin bir sonuç olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu bildirdi. Adalet Bakanlığı, İşçi Partisi kaynaklı iddiaları araştıracak. Nihai sonucun açıklanmasının ardından savcının durumu yeniden değerlendirmeye alınacak.

Ergenekon sanıkları, soruşturmayı yürüten savcılara yönelik yıpratma kampanyalarını sürdürüyor. Özellikle Doğu Perinçek'in Aydınlık dergisi, yalan bilgilerden oluşan dosyalar hazırlıyor. Bu dosyalar şikâyet olarak HSYK'ya iletiliyor. HSYK, Adalet Bakanlığı aracılığıyla şikâyetleri inceliyor. Dün bazı gazeteler HSYK'nın incelemesini 'Savcı Öz'ün terfisi askıda' başlığı ile duyurdu. Bu haberlerden sonra kamuoyunda 'Ergenekon davasına bakan savcılar da Şemdinli savcısı gibi mi olacak?' endişesi doğdu.

HSYK, birinci sınıfa ayrılan hakim ve savcılar hakkında üç yılın sonunda 'başarılı olup olmama' değerlendirmesi yapıyor. Uygun görülenlere 'birinci sınıf' statüsünü kullanma izni veriyor. Kurul, 'birinci sınıf' statüsünü kullanmak için yeterli süreyi geçiren yargı mensuplarının durumunu inceledi. 3 yıldır 'birinci sınıfa ayrılmış savcı' statüsünde görev yapan Zekeriya Öz de bunlar arasında yer aldı. Süresini doldurmuş olmasına rağmen Öz hakkındaki kararın bekletilmesi benimsendi. Ergenekoncular, bakanlığını verdiği 'soruşturmaya gerek yok' kararına da itiraz etmiş. HSYK bakanlığın bu konudaki görüşlerini de bekliyor. Tartışılan kararla ilgili bir değerlendirme yapan HSYK yetkilisi, iddialarının incelenmesini istediklerini, bu durumu 'askıya alma ya da terfi durdurması' olarak değerlendirmenin yanlış olacağını bildirdi: "Yapılan işlem rutin. Öz'ün birinci sınıfta kalmasının askıya alındığı veya durdurulduğu değerlendirmesi yanlış."

Adalet Bakanlığı yetkilileri ise söz konusu incelemenin bütün hakim-savcılar için geçerli olduğunu anlatıyor: "Basında yer alan her konuyu inceleme konusu yapıyoruz. Aydınlık dergisinin Savcı Zekeriya Öz'le ilgili yaptığı haber bakanlığa intikal etti, inceliyoruz. İddialar doğru değilse soruşturmaya geçilmesine yer olmadığına karar veriliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber