Doğalgaza 2008'de toplam yüzde 82 zam

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2008 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, doğalgazda aylık, elektrikte ise üç aylık dönemlerle otomatik zamlar yürürlüğe konulduğunu, bu uygulama uyarınca doğalgaz fiyatlarının Ocak, Haziran, Ağustos ve Ekim başında yapılan zamlara ek olarak yürürlüğe giren yeni zamla konutlarda ÖTV ve KDV dahil fiyatlar yüzde 82.15 oranında arttığını kaydetti.

Koramaz yaptığı yazılı açıklamada, doğalgaz fiyatlarında bugün itibarıyla geçerli olan yüzde 23.85'lik zam ile toplumsal yaşamda yeni bir döneme girildiğini belirtti. Yüksek Planlama Kurulu Kararı uyarınca enerji KİT'lerinde 'Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması' adıyla ve IMF ve ABD'ye verilen taahhütler uyarınca otomatik zam uygulamasına geçildiğini savunan Koramaz, böylelikle doğalgazda aylık, elektrikte ise 3 aylık dönemlerle otomatik zamlar yürürlüğe konulduğunu, bu uygulama uyarınca doğalgaz fiyatlarının Ocak, Haziran, Ağustos ve Ekim başında yapılan zamlara ek olarak yürürlüğe giren yeni zamla konutlarda ÖTV ve KDV dahil fiyatlar yüzde 82.15 oranında arttığını kaydetti.

Bu zamlara ek olarak, gaz dağıtım şirketlerinin uyguladığı ve 5.5 cente kadar varan Birim Hizmet ve Amortisman Bedelleri de eklendiğinde Ankara, İstanbul, İzmit gibi kentlerde doğalgaz satış fiyatının 1.07 YTL/metreküpe ulaşacağını belirten Koramaz, "Böylece kombi ile ısınan bir ailenin aylık doğalgaz gideri 1 YTL/metreküp üzerinden ayda 133,3 YTL, yıllık gideri ise bin 500 metreküp üzerinden 1,6 milyar YTL olacaktır. Yine bir ailenin şu anki aylık elektrik tüketimi 300 kilovat üzerinden 75 YTL, yıllık toplamda ise 900 YTL'dir. Bir ailenin şu anki aylık doğalgaz + elektrik toplam enerji gideri ise 208,30 YTL olacaktır" dedi.

Doğalgaz ve elektrik fiyat artışlarının ekonomi ve enerji yönetimindeki başarısızlıktan beslendiğini savunan Koramaz, Türkiye'nin yüksek düzeyde petrol ve doğalgaz ithalatına bağımlı olması yanında petrol fiyatlarındaki düşüşe karşın döviz fiyatlarındaki artışların da artık bir faktör olarak devreye girdiğini belirtti. Dışa bağımlı petrol ve doğalgaz yanı sıra ithal kömür alış ve satış maliyetleri ile artan ve daha da artması beklenen döviz kurunun, gündelik yaşama akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve kömür fiyatlarında zam yağmuru olarak sürekli bir şekilde yansıtılacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber