Tavuk yemenin tam zamanı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2008 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tavuk eti tüketimini teşvik etmek amacıyla art arda indirimler yapan sektör temsilcileri, Kurban Bayramı nedeniyle ?kayıp dönem? yaşıyor.

Yaz aylarında başlayan indirim kampanyaları ile 4 YTL olan piliç etinde bayram öncesi yarıya yakın indirim gerçekleşirken, bayram sonrası da indirimin devam edeceği belirtiliyor.

Adana'da üretim yapan Beyza Piliç Genel Müdürü Necmettin Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün yaklaşık bir yıldan buyana azalan talep nedeniyle ciddi sıkıntı içerisinde olduğunu, bu sıkıntının bayram öncesi ise daha da arttığını söyledi. Türkiye'de günde 3 milyon tavuk kesildiğini bildiren Çalışkan, şöyle konuştu:

?Maliyetlerimiz yüksek. Vergi, prim, fon ve enerji fiyatları nedeniyle dünya piyasasının çok üzerinde üretim yapıyoruz. Talep olmaması nedeniyle de yaklaşan Kurban Bayramı öncesi firmalar üretim kapasitelerini düşürürken, fiyatlarda ise indirimini sürdürüyor. Üreticiye maliyeti 3,5 YTL'yi bulan ve yoğun emekle yetiştirilen piliçler, bir kilo fasulye ve patates kadar bile para etmiyor.?

?ÜRETİMİ DURDURAMIYORUZ?

Çalışkan, üretime yönelik çoğu sektörde, geçici ara verme şansının bulunduğunu ancak, tavukçuluk sektöründe bunun yapılamadığını söyledi.

Üretim merkezlerinde sürekli olarak yetişen bir nesil olduğuna dikkati çeken Çalışkan, ?Başka sektörlerde uzun süreli zararın izahı yoktur. Şalteri indirirsin, üretime geçici olarak ara verirsin zarar durur. Ama tavukçuluk sektöründe yetişmekte olan bir nesil vardır. Son nesli durdurmak kolay. Ancak, birinci ve ikinci kuşağı durdursanız üretime tekrar başlamanız en az 3 yıl zamanınızı alır? şeklinde konuştu.

?YEM FİYATLARI YÜKSEK?

Türkiye'de, pazarın daralması nedeniyle son bir kaç yılda firma sayısında önemli düşüş yaşandığını anlatan Çalışkan, bunda yüksek yem fiyatlarının da etkili olduğunu savundu.

Rekabet etmeye çalıştıkları dünya piyasasında mısırın tonunun 90-120 dolar civarında olduğunu, Türkiye'de ise bunun iki katına yaklaştığını ileri süren Çalışkan, ?Yurt içi fiyatları düşürülmediği gibi sektör temsilcilerinin ithalat yapılmasına da kotalar bahane gösterilerek izin verilmiyor? dedi.

?RUSYA VE IRAK PAZARI AÇILMALI?

Fonsuz ucuz ham madde sağlanması, düşük enerji temini gibi önlemlerin zor günler içerisindeki sektörü rahatlatacağını belirten Çalışkan, kalıcı çözümün ise yeni pazarların oluşturulmasından geçtiğini söyledi.

Türk tavukçusunun kurtuluşunun Rusya ve Irak pazarında olduğuna dikkati çeken Çalışkan, şunları kaydetti:

?Irak'ta tüketilen tavukların tamamı Brezilya ve ABD'den geliyor. Oysa sınır komşumuza bizim satış yapmamız lazım. Diğer taraftan Rusya tavuk etinde, en büyük ithalatçı. Türkiye'nin bir yılda ürettiği tavuğun daha fazlasını ithal ediyor, bu pazarı mutlaka açmamız lazım. Bu konuda hükümet nezdinde girişimler olmalı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber