Kurum evrakları 'koridorda ve çöp bidonlarında' saklanıyor

Haber Giriş : 30 Kasım 2004 06:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaşımda havayolunu tercih eden yolcular kendilerini ayrıcalıklı hisseder. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), kendilerini ayrıcalıklı hisseden yolcular gibi düşünmüyor olsa gerek, sektöre ait gizli evrakları, koridor ve yangın merdivenlerindeki çöp bidonları arasında saklıyor.

Yetkililer, evrakın koridor ve çöp bidonlarında saklanmasına yer darlığını mazeret gösterirken, kapısı açık bırakılan dolaplar belgelerin çalınma riskini de beraberinde getiriyor.

Oysa, Türkiye'nin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) ile Avrupa Sivil Havacılık Konferansı'nın (ECAC) sivil havacılıkla ilgili belgelerin saklanmasını düzenleyen mevzuatı bulunuyor. Uluslararası mevzuata göre, tüm üye ülke sivil havacılık otoritelerine bir evrak kütüphanesi şart koşuluyor. Bu şartlara uymayan SHGM, ICAO tarafından yapılan denetimler sonucu iki kez uyarıldı. Ancak, SHGM bugüne kadar eksikliği giderecek bir adım atmadı.

ICAO'nun, geçen mayısta Türk Hava Kurumu'nu (THK) denetlemesinde evraka dayalı sorular cevaplanamadı. ICAO'nun talimatı üzerine SHGM, evrak düzensizliğinin de aralarında olduğu yetersizliklerden THK'nın uçuş iznini askıya aldı. Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgetin Toker, ?Bazı dolapların koridor boşluğunda ve yangın merdivenlerinde bulunduğu doğrudur. Bu geçici bir durumdur. Kütüphane için çalışmalarımızı başlattık. Kısa sürede bu görüntü ortadan kalkacak.? dedi.

ICAO'nun denetimleri sayesinde SHGM'nin kurulduğu günden bu yana evrak kütüphanesi olmadığı da ortaya çıktı. Evrakların derli toplu bir arada bulunmaması daha önce Türk Hava Kurumu'nun (THK) uçuşunun askıya alınmasına neden oldu. Toker, ?Genel müdürlüğümüz şimdiki yerine taşınmadan önce, TCDD'nin bodrum katında ve oldukça dar bir alanda faaliyet gösteriyordu. Orada böyle bir kütüphanenin yapılması zaten imkansızdı. Mevcut yerimiz gayet iyi. Kütüphane sorununu birkaç hafta içinde aşacağımızı düşünüyorum. Bu kütüphane özel sektöre de açık olacak.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber