Banka ve kredi kartları yönetmeliğinde değişiklik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2008 14:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik yeniden düzenlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Değişiklikle yönetmelikte yer alan tanımlara, "3D Secure: internet ortamında banka kartı veya kredi kartı ile gerçekleştirilen işlemlerde ek güvenlik katmanı getiren, kartlı sistem kuruluşları tarafından onaylı protokol", "Bellenim: güncellenebilir yazılım" gibi yeni ifadeler eklendi.

Değişikliklere göre, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar, kartlı ödeme işlemlerinde kullanılacak elektronik cihaz olan POS'un, asgari olarak Ödeme Kartı Endüstrisi Güvenlik Standartları Konseyi tarafından yayımlanan "POS PIN Giriş Cihazı Güvenlik Gereksinimleri standardı"nın güncel versiyonunun gereklerini, kartlı sistem kuruluşlarının tanımlamış oldukları süre çerçevesinde yerine getirmesini sağlayacak. Bu hüküm, 1 Ocak 2009'dan itibaren yürürlüğe girecek.

İnternetten alışverişte güvenlik

Üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar ve üye işyerleri, harcama ve alacak belgesi düzenleme imkanı olmayan, kart hamili tarafından başlatılan ve internet kullanılarak gerçekleştirilen işlemler için diğer önlemlerle birlikte internet ortamında banka kartı veya kredi kartı ile gerçekleştirilen işlemlerde ek güvenlik katmanı getiren, kartlı sistem kuruluşları tarafından onaylı protokol olan (3DSecure) kart hamili doğrulama teknolojisini içerecek şekilde kart kullanım alt yapısı tesis edecek.

Bu fıkra kapsamında gerçekleştirilecek işlemlerde söz konusu altyapının kullanımının zorunlu tutulması, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşların ve üye işyerlerinin tercihlerine bağlı olacak ve zorunlu tutulmadığı durumlarda kullanım kart hamilinin tercihine bağlı olacak.

Kart hamili dışında kalan Kanun kapsamındaki taraflar, bu fıkra ile getirilen yöntem hakkında kart hamillerini bilgilendirecekler. Bu fıkra 1 Ocak 2011 yılından itibaren yürürlüğe girecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber