Tellcom fiberde 450 bin eve ulaşacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Mart 2009 10:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yelda Şumnulu

Fiber ağı 2008 sonunda 4 km'ye yükselen Tellcom, bu yıl 4 km daha döşeyerek 450 bin eve ulaşacak. Genel Müdür Yardımcısı Sayın, fiberle 1.5 saatlik bir filmin 1.5 dakikada indirilebileceğini söyledi.

DÜNYADA en hızlı iletişimi sağlayan fiber ağlarla Türkiye'yi buluşturan Tellcom, 2008 sonunda 4 bin km'ye ulaştı. Şirketin bu yıl sonu hedefi 8 bin kilometre. 2008 sonunda 275 bin ev girişi yaptıklarını belirten Tellcom Genel Müdür Yardımcısı Dr. Muhittin Sayın, bu yılki hedeflerinin 450 bin ev girişi olduğunu söyledi. Tellcom'un son kullanıcıya yönelik sunduğu fiber optik internet hizmeti olan Quiknet'in saniyede 100 Mbps'lik bağlantı hızı sağladığını belirten Sayın, bunun 1.5 saatlik bir filmin 1.5 dakikada indirilmesi demek olduğunu söyledi. Sayın ADSL altyapısında kullanılan saniyedeki maksimum hızın ise 8 Mbps olduğunu belirtti.

YUNANİSTAN ÇIKIŞI YAPACAĞIZ

SAYIN ?Fiber, iletişim dünyasında en hızlı ortam. Şu anda rakibi yok. Ve önümüzdeki dönemde de olacak gibi görünmüyor. Fiber yatırımı yapılırken, müşteri potansiyeli çok önemli. Her evde olması gibi birşeyi şu anda düşünmek zor' dedi. Sayın, şunları söyledi: ?2008 sonuna kadar 4 bin km fiber döşedik. 2009 hedefimiz 8 bin km. Bu yıl sonu hedefimiz Diyarbakır'a kadar gitmek. Bulgaristan çıkışı yaptık. Bu yıl Yunanistan çıkışı yapacağız.'

Başka uygulamalar için potansiyel var

FİBER optik kablonun bir eve girmesinin sadece internet açısından değil, başka uygulamalar için de potansiyel oluşturduğunu belirten Sayın ?Örneğin IPTV ya da video on demand gibi uygulamalar için altyapı oluşturulmuş oluyor. Bunların servis olarak verilebilmesi için çalışmalarımız var ama şu anda kesin yol haritamız yok' dedi.

Birkaç kat camdan oluşuyor

FİBER optik birkaç kat koruyucu madde ile sarılmış camdan oluşur. Kablo içinden ?elektronik sinyaller' yerine ışık iletilir. Fiber optik kablolarla istediğiniz uzaklığa gidebilirsiniz. Bakır altyapının kapasitesi hız ve uzaklık olarak sınırlıdır. Cam üzerinden veri iletimi yapan fiber optik kabloların veri iletim kapasitesi teorikte sınırsızdır. Fiber, dışardan sinyal girişine karşı korumalıdır. Oysa bakır kablonun üzerinden sinyali okuyabilirsiniz. Dolayısıyla fiziksel açıdan bakıra göre daha güvenlidir.

TEKNO KAMPANYA

Vodafone, yenilenen Cep Öğrenci tarifesi kapsamında 250 kontör yükleyen aboneler, Vodafone'lularla 15 dakikası sadece 1 kontöre konuşabilecek. 150 kontör yükleyen aboneler ise tüm Vodafone'lularla 5 dakikası 1 kontöre konuşuyor.

Fujitsu Siemens Computers'ın mini dizüstü bilgisayarı AMILO Mini Ui 3520, Vatan Bilgisayar'ın mağazalarında özel bir kampanya ile satışa sunuldu. 299 dolar artı KDV'ye satılan AMILO Mini Ui 3520 kampanyasında müşterilere ayrıca bordo renkli bir kapak daha hediye ediliyor.

l Turkcell, iPhone 3G kullanıcısı aboneleri için için ilk operatör uygulamasını Uygulama Mağazası'na ekledi. iPhone 3G kullanıcısı Turkcell'liler bu uygulamayla, ?Turkcell İBBTrafik' servisinden 30 Haziran'a kadar ücretsiz yararlanabilecekler.

Gold, 18. kuruluş yıldönümünü yüzde 20 indirimle kutluyor.

Dot TK, mart ve nisan aylarında birer hafta süre ile yapacağı kampanyayla, üniversitelerden kayıt yaptıranların ücretsiz alan adları almalarını sağlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber