Türkiye'nin 'burslu' elçileri

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Mart 2009 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim amacıyla burslu olarak Türkiye'ye gelen yabancı öğrenciler eğitimleri sırasında yakından tanıma fırsatı buldukları Türkiye'nin yurt dışındaki gönüllü tanıtım elçileri oluyor.

Kültür anlaşmaları ve kültürel değişim programları çerçevesinde Türk hükümetinin eğitim amacıyla sağladığı bursları kazanan yabancı öğrenciler, Türkiye'de lisans, lisansüstü ve doktora eğitimi alıyor.

Gabon, Mozambik, Haiti, Kongo, Togo gibi ülkelerden gelen öğrenciler önce 1 yıl Türkçe dil eğitimi aldıktan sonra 18 ildeki üniversitelerde eğitimlerine başlıyor. En az bir kaç sene Türkiye'de yaşayan yabancı öğrenciler, bu sürede Türkiye'nin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı gibi konularda da gözlem yapma olanağı buluyor.

Söz konusu öğrenciler, ülkelerine veya başka bir ülkeye gittiklerinde Türkiye'nin tanıtımı için çaba gösteriyor.

Ülkesinde uygulamalı matematik eğitimi aldıktan sonra Türkiye'de burs başvurusu yapan ve Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrencisi Mali Cumhuriyeti'nden Adama Coulibaly, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek lisans için Türkiye'yi seçmesinde Türkçe'yi öğrenme isteğinin önemli rol oynadığını belirtti.

Ülkesindeyken Türkiye'nin AB üyelik sürecini takip ettiğini, çocukluğundan bu yana Türkiye'ye ilgi duyduğunu anlatan Coulibaly, Türkiye'de eğitim görmekten mutlu olduğunu, okulda kaliteli bir eğitim aldığına inandığını kaydetti. Coulibaly, Türkiye ve Türk insanı ile arasında kuvvetli bir bağ oluştuğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Benim hayatımda Türkiye hep olacak. Ülkeme gitsem, ilerde cumhurbaşkanı bile olsam Türkiye ile hep bağım olacak. Türkiye bildiğimizden çok farklı bir ülke. Sürekli bombalar patlayan, tehlikeli bir ülke olarak gösteriyorlardı Türkiye'yi. Öyle olmadığını gördüm. Çok sıcakkanlı insanların yaşadığı bir yer ve ben rahatça, güvenle yaşıyorum burada. Türkiye'de bir söz var 'Çok gezen mi, çok okuyan mı bilir' diye. Türkiye hakkında bir şeyler okuyabilirsiniz internette ama okuduklarınız doğru olmayabiliyor. Ülkemde, duyduğumuz Türkiye ile gördüğüm Türkiye arasındaki farkı anlatıyor, yakınlarıma buraya gelmelerini tavsiye ediyorum.''

Orta Afrika Cumhuriyeti'nden doktora yapmak için gelen Basile Jimmy Djimtombaye de lisede tarih derslerinden öğrendiği Atatürk'e hayranlık duyduğunu kaydetti. Türkiye'de kendini memleketinde gibi hissettiğini belirten Djimtombaye, ''Türkiye'den hiçbir zaman kopamam. Ülkeme dönmem gerek. Burada öğrendiklerimle ülkemin gelişmesi için çalışacağım. Ama ilişkilerim sürecek. Ülkemde okuduğum üniversitenin rektörü daha sonra başbakan oldu. Yanına gittim ve Türkiye'yi anlattım. İki ülkenin ilişkilerinin gelişmesini isterim. Ülkeme döndüğümde üniversiteler arası işbirliği kurmak için çalışacağım'' diye konuştu.

İzmir İl Milli Eğitim Müdür Vekili Seyfeddin Yılmaz ise İzmir'de 24 ülkeden 84 öğrencinin eğitim gördüğünü, öğrencilere aylık burslar ile kırtasiye yardımı yapıldığını, üniversite yurtlarından ücretsiz faydalandıklarını kaydetti.

Yılmaz, bu tür çalışmaların kültürler arası ilişkilerin gelişmesinde ve dünya barışına katkı sağladığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber