Otoda tarihi stok bu ay yarılanır gelecek ay biter

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Mart 2009 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Otomotivciler, martta 25 bin adet civarında satış beklerken, ÖTV indirimiyle beklentiler iki kat arttı. Sektöre göre bu ay satışlar 60 bini zorlayabilir. Bu da stokların neredeyse yarısının erimesi demek.

GEÇEN hafta yürürlüğe giren özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimi, ekim ayından bu yana ?can çekişen' otomotiv sektörüne can suyundan öte adeta can verdi. İndirimin ilk haftada harekete geçirdiği talep, indirimin geçerli olacağı üç aylık süre sonunda ulaşılması beklenen talebin beklentilerin üzerinde olacağını gösteriyor. Satışa yönelik ilk müşteri tepkileri, showroom'lardaki trafiğin artması, otomotiv firmalarının internet sayfalarına tık oranlarının yüzde 50'nin üzerinde artması da bu beklentileri destekliyor.

SATIŞLAR 60 BİN OLUR

SEKTÖR, ÖTV indirimi yapılmadan önce mart ayında iyimser rakamla 25 bin bin adet düzeyinde araç satışı beklerken, ÖTV indirimi beklentileri iki kat artırdı. Sektöre göre bu ay satışlar 50 bin adedi geçecek, hatta 60 bin sınırı zorlanabilir. 60 binlik satış da stoktaki 130 bin düzeyindeki aracın hemen hemen yarısının erimesi anlamına geliyor. Satışlar açısından iyi bir ay olarak kabul edilen geçen yıl mart ayında 34 bini binek olmak üzere toplam 53 bin araç satılmıştı.

Talepte geçmiş ve gelecek buluştu

ÖTV indiriminin otomotiv pazarında yarattığı iyimserlik rüzgarlarına karşılık, vergi indiriminin biteceği üç ay sonrası da şimdiden otomotivcilerin kafasını meşgul ediyor. Opel, Saab ve Chevrolet markalarının sahibi GM Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, pazardaki canlılığın yaklaşık dört aydır belli sebeplerle ertelenen satın alma kararlarının hayata geçmesi ve gelecekteki talebin mevcut cazip şartlar altında öne çekilmesi olarak okunabileceğini savundu. Keklik ?Bu teşviğin 15 Haziran'da sona ereceğini göz önünde bulundurduğumuzda özellikle bu sürecin sonuna yaklaştığımız haftalarda satışların daha yükselen bir grafik içine girecegini ancak hemen bu teşviğin sona ermesi ve mevsimsel etkilerle de ekim ayına kadar durağan bir satış trendi içine gireceğimizi öngörüyoruz' dedi.

Peugeot'dan üç günde bir aylık satış

OTOMOTİV firmaları geçen hafta son ayların en yoğun günlerini yaşadılar. Bu firmalardan biri de Peugeot oldu. Peugeot, ilk iki ayda sattığının yarısı kadar aracı ÖTV indiriminin ilk üç gününde sattı. Üç günde bin araç satan Peugeot, yılın ilk iki ayında ise 2 bin 358 araç satmıştı. Peugeot'nun 2008 mart ayındaki satışları ise 2 bin adetti.

KAMPANYA HATTI

ÖTV ucuzluğuna indirimler de eklendi

Isuzu şubatta başlattığı kampanyasını bir ay uzattı. ÖTV indirimiyle desteklenen kampanyada Isuzu kamyon ve kamyonetlere 20.000 TL'ye, D Max'lerde 15.000 TL'ye 12 ay kredi imkanı sunuluyor. Faiz de hediye.

Skoda, yüzde 6-12 arasında ekstra indirim uyguluyor. Fabia 1.2 ÖTV indirimi ile 22.995 TL'ye inerken, yüzde 6 Skoda indirimi ile bu rakam 21.700 TL'ye düşüyor. Roomster 1.2'nin fiyatı ÖTV indirimiyle 25.923'e, yüzde 10'luk indirim ile 23.300 TL'ye düştü. Octavia Tour'un fiyatı ÖTV indirimi ile 28.326 TL'ye, Skoda özel indirimi ile 27.700 TL'ye indi.

3.000 Euro'ya varan ÖTV indirimiyle 20.370 Euro'dan başlayan anahtar teslim fiyatıyla satılan Lancia Delta için Koç Fiat Kred'nini başlattığı kampanya kapsamında yüzde 0.99 faizle 18.000 TL'ye kadar 24 ay vadeli kredi imkanı sunuluyor.

Peugeot, ÖTV indirimine ek olarak hafif ticari araçları günde 9.99 TL'den başlayan finansman seçeneği ile sunuyor.

Fiat ticari araçlarda 8.600 TL'yi aşan indirim sunuyor. Binek otomobillerde ise başlangıç fiyatları itibariyle 5.500 TL'yi aşan indirimlerle beraber mart boyunca 5 yıl veya 150 bin km uzatılmış garanti hediye ediliyor.

Renault'da ek indirimler ve yüzde 0 faiz avantajı sunuluyor. Kampanyada fiyatlar yeni Symbol 20.040 TL, Megane Sedan 25.720 TL, Clio HB 23.450 TL, Clio Grand Tour için 23.340 TL'den başlıyor. Tüm Megane Sedan'larda 15.000 TL için 15 ay vadeli, Clio HB, Clio Grand Tour ve yeni Symbol'de 10 bin TL için 10 ay vadeli yüzde 0 faiz bulunuyor.

Siyah ve gümüş hálá güçlü beyaz zorluyor

ARAÇ piyasasındaki renk istatistiklerini inceleyen bilim firması DuPont, ?56. DuPont Otomotiv Renk Popülerliği Raporu'nu açıkladı. En çok tercih edilen renkleri coğrafi bölgeler bazında ortaya koyan rapora göre, siyah ve gümüş hakimiyetini koruyor. Ancak son yıllarda büyük bir popülerlik yakalayan beyaz da yükselişini sürdürüyor. Dünya genelinde tüketicilerin çevreci temalar ve yaşam tarzı arayışı maviyi de popüler kılıyor. Türkiye'de de talepler dünya ile paralellik gösteriyor. K. Amerika: Beyaz lider. Avrupa: Tüm segmentlere siyah hakim. Asya: Ruslar'ın tercihleri baskın şekilde gümüş. Hindistan'da tercihler beyaz yönünde. Güney Kore'de gümüş pazarın yarısını oluşturuyor. Gümüş Çin'de de ilk sırada. Japonya'da da beyaz en fazla paya sahip. G. Amerika: Beyaz ve siyah en popüler renkler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber