Aday memur sendikaya üye olmamalı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Nisan 2009 00:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dönemlerde önceki yıllarda olduğu gibi sendikalarda büyük bir hareketlilik yaşanmaktadır. Çünkü 15 Mayıs aidat kesintilerine göre yapılacak tespitler doğrultusunda hangi iş kolunda hangi sendikanın yetkili sendika olacağı tespit edilecektir.

15 Nisan 2008 tarihinde http://www.memurlar.net/haber/107570 linkinde de gündeme taşıdığımız hareketlilik bu yıl da aynı şekilde gözlemlenebilmektedir.

Son günlerde ulaşan bir çok mailde yöneticilik vaatlerinden, yer değiştirme, 4/B'lilere "sizi daha rahat kadroya aldırırız" vaatlerine kadar bir çok husus kullanılarak üye sayısının arttırılmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır.

Bundan daha vahim olanı ise aday memurların sendikalara üye yapılması konusudur. Bu memurların üyeliğini işleme koyan sendikacı, kurum amiri ile aday memur suç işlemektedirler. Çünkü sendika üyeliğini aday memurlara kapalı olduğu kanunla belirlenmiştir.

Bu suçtan olası gelişmelerde en büyük zararı Aday Memur yaşayacaktır. Sendika yetkilisi ben aday olduğunu bilmiyordum, kurum yöneticisi sehven oldu gibi bir bahaneyi ortaya koyabilir fakat aday memurun "ben bilmiyordum" demek gibi bir şansının olması mümkün değildir. Bu durumda adaylığın yanı sıra memurluğun da tehlikeye girmesi söz konusu olabilecektir.

Üyelik konusunda yapılan en önemli hatalardan bir diğeri ise bilindiği gibi 4/B sözleşmeli öğretmenler (yada memurlar) sendikaya üye olabilmektedirler. Fakat bu öğretmenler (ya da memurlar) kadroya geçtiklerinde aday olarak çalışacaklarından sendika ile ilişiklerini kesmek durumundadırlar. Adaylıkları kalktıktan sonra yani asil memur olduktan sonra yeniden üye olabilirler.

Sendika üyeliği tüm kamu görevlilerine kanunun tanıdığı bir hak olmakla beraber tüm kamu çalışanlarının kendilerinin uygun gördüğü her hangi bir sendikaya üye olmaları yani sendikalı kamu görevlisinin artması sendikaların da toplu görüşme masalarında ellerini güçlendirecektir. Belki de bu durumda toplu sözleşme aşamasına da geçilebilecektir.

Kaldı ki son yıllarda kamu görevlileri sendika aidatı da ödememekte, sendikalı kamu görevlilerinin aidatı devlet tarafından karşılanmaktadır. Şöyle ki; eğer sendika üyesi iseniz devlet size 10 TL sendika ödeneği ödemektedir. Bu tutarı sadece sendika üyesi kamu görevlisine ödemektedir. Örneğin 1500 TL geliriniz varsa genellikle binde 5 olan kesinti yapıldığından 7,5 TL sendikanıza aidat ödemeniz gerekmektedir. Devlet size 10 TL sendika ödeneği verdiğinden 7,5 TL buradan kesilmekte ve kalan 2,5 TL ise size gelir olarak gelmektedir.

Tüm kamu görevlilerinin sendika üyesi olması, kamu görevlilerinin örgütlenmesi açısından doğru bir yaklaşım olmakla beraber aday memurların kesinlikle üye olmamaları ve vaade dayalı üyeliklerden kaçınmaları yerine bir yaklaşım olacaktır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber