Erdoğan'dan 'asgari ücrette sürpriz' sözü

Haber Giriş : 22 Aralık 2004 09:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asgari Ücret Tespit komisyonu, dün 3'üncü toplantısını yaparken, Başbakan Tayyip Erdoğan, ?Asgari ücretle ilgili çalışmalarımızı, öyle zannediyorum ki yıl sonuna doğru bakanımız bizzat açıklayacak. Onunla ilgili bazı sürprizler yapabilir' dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret konusunda, 'sürprizler olabilir' dedi. Erdoğan, 2005'e dönük vergi düzenlemelerine açıkladığı toplantıda gazetecilerin asgari ücrette yeni bir düzenlemenin söz konusu olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine, ?Asgari ücretle ilgili çalışmalarımızı, öyle zannediyorum ki yıl sonuna doğru bakanımız bizzat açıklayacak. Onunla ilgili bazı sürprizler yapabilir' dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

?Bu konuyla ilgili gerek Maliye Bakanımız, gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız ve gerekse Hazine'den sorumlu Devlet Bakanımız ile bu planlamayı aralıkta yürüttük. Bunu bir an önce halletmenin gayreti içerisindeyiz.'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, Erdoğan'ın dile getirdiği ?Asgari ücrette sürpriz'e ilişkin bir soruyu da ?Açıklanırsa sürpriz olmaz. Herhalde Başbakanın kafasında onlar. Zamanı gelince açıklanır' şeklinde yanıtladı.

Erdoğan, "Teşvik Yasası kapsamının genişletilip 52 ile çıkarılacağına" ilişkin hazırlık olup olmadığı sorusuna, bunu 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde açıklamayı hedeflediklerini belirterek hazırlıkların tamamlandığını kaydetti. 52 civarında ili kapsayacak biçimde genişleme olacağını açıklayan Erdoğan, bu illeri "bugün-yarın açıklayacaklarını" duyurdu.

DİE 422 MİLYON ÖNERDİ

Bu arada Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dünkü toplantısında, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) asgari ücretin aylık net 422 milyon 59 bin 64 liraya yükseltilmesi yönünde görüş bildirdi.

Türk-iş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önceki toplantıda Devlet İstatistik Enstitüsü'nden fiyat endeksine ilişkin rapor istediklerini anımsattı.

DİE'nin dünkü toplantıda asgari ücretin aylık net 422 milyon 59 bin 64 liraya yükseltilmesi yönünde görüş bildirdiğini ifade eden Türkel, işçi ve işveren taraflarının bu rakama ilişkin değerlendirmelerini açıkladıklarını söyledi. Tarafların rakamı kendi yetkili kurullarında da değerlendireceklerini belirten Türkel, komisyonun 28 Aralık Salı günü saat 14.30'da yeniden toplanacağını kaydetti. DİE'nin getirdiği rakamın yeterli olmadığını kaydeden Türkel, asgari ücretin en düşük memur maaşı düzeyine çıkarılmasında ısrar ettiklerini söyledi. En düşük memur maaşının 1 Ocak 2005'ten itibaren net 509 milyon lira olacağını dile getiren Türkel, asgari ücret üzerindeki vergi ve sigorta yüklerinin azaltılmasını istedi.

Türk-İş: Memur maaşı verin sürpriz olsun

TÜRK-iş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel, dünkü asgari ücret tespit toplantısından sonra bir gazetecinin asgari ücret üzerindeki vergilerin gelecek yıl da indirilemeyeceğini belirten Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ?Ancak bir sürprizim olabilir' dediğini anımsatması üzerine, ?Umudumuz asgari ücretin en düşük memur maaşına yükseltilmesidir. Bizim için sürpriz bu olur' yanıtını verdi.

İcra ve düzenleme tek kuruluşta olmalı

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Gelir İdaresi'ni yeniden düzenleyen kanun taslağının Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener tarafından niye imzalanmadığının sorulması üzerine, tasarılarda en son imzayı Başbakan yardımcılarının attığına işaret etti ve ?Onların da belki vakti olmadı, belki bir yere takıldı. Kendisine de benim sormam gerekiyor' diye konuştu. Gelir İdaresi'nin, yeni düzenlemede de, Maliye Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş olmaya devam edeceğini bildiren Unakıtan, Maliye politikalarının da Maliye Bakanlığı'nca tespit edileceğini kaydetti. Unakıtan, şöyle devam etti:

?Bazıları diyorlar ki. Artık Maliye politikalarını da Gelir İdaresi yapsın. O hiçbir çağdaş ülkede yok. Hem icrayı yapmak hem politikaları yapmak bir kuruluşa ait olmamalı. Maliye Bakanlığı politikaları belirleyecek, uygulama Gelir İdaresinde olacak. Bu idare, yarı özerk olacak.'

Şener'in imzasını beklemiş

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, IMF ile yapılan stand-by anlaşmasının onaylanmasının ön koşullarından biri olan Gelir İdaresi Kanunu'nun neden hálá TBMM'ye gönderilmediği sorusu üzerine duraksadı. İki yanında bulunan Unakıtan ve Şener'le kafa kafaya vererek birkaç saniye konuşan Başbakan, Şener'i göstererek, "Bu arkadaşın imzası varmış. Ondan sonra bana getirecekler" yanıtını verdi. Şener'in bu yanıt üzerine kızardığı görüldü. Unakıtan, "En son imzayı Başbakan yardımcıları atar. Belki vakti olmadı, belki bir yere takıldı, benim de kendisine sormam lazım" yanıtını verdi.

Medya-banka sahipliğini ayırmak Şener'in görüşü

TAYYİP Erdoğan, bir gazetecinin ?Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in, hafta sonu medya patronluğu ve banka sahipliğinin birbirinden ayrılması gerektiği' yönünde kişisel görüşlerini ifade ettiğini hatırlatması üzerine, ?Abdüllatif bey orada, kendi kişisel kanaatini belirtiyor. Tabii yaşanan gerçeklerden hareketle, sorumlusu olduğu bir konuyla ilgili kişisel kanaatini ortaya koydu. Ancak Türkiye'de de bu alanda yaşanan gerçeklikler var. Biz göreve gelmeden önce, bankaların durumunu biliyorsunuz. Bu ülke bunun bedelini nasıl ödedi bunu biliyorsunuz' şeklinde konuştu. Erdoğan, Bankacılık Yasası tasarısının hazırlıklarının sürdüğünü belirtirken, bu tasarıda Medya patronluğu ve banka sahipliğine ilişkin konuların ?çok rahat ve net olarak' görüleceğini vurguladı. Erdoğan, ?O zaman acaba yapabilir mi yapamaz mı, bunların hepsi kayda bağlanacak. Bütçe genel kuruldan geçtikten sonra, öncelikli yasalardan bir tanesi de o. Bu da bizim Avrupa Birliği süreciyle ilgili bir yasadır' şeklinde konuştu. Erdoğan, bir gazetecinin ?ben sizin kişisel görüşünüzü sormuştum' demesi üzerine, ?kişisel görüşlere itibar etmiyorsunuz, kişisel görüşümü ifade etmeyeceğim' dedi.

NOTLAR

Sigara vergisi sağlık harcamasına yetmiyor

Maliye Bakanlığı'nda ilk kez basın toplantısı düzenleyen Tayyip Erdoğan'ın gelişi öncesinde, salonun girişine kırmızı halı serildi. Yetkililer, halının Başbakan'ın televizyon kanallarının kablosuna takılmaması amacıyla serildiğini belirtti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan salona gelirken gazetecilere "nasılsınız" diye sorup "Bomba gibiyiz" yanıtını alınca, "Hayret bir şey" diye uzaklaştı. Gazeteciler beş dakika sonra Unakıtan'a "Neden böyle dediniz?" diye sorunca, Unakıtan, yanan sigaraları göstererek, Yahu bırakın şu sigarayı" dedi. Gazetecinin, "Size vergi sağlıyoruz fena mı?" demesi üzerine Unakıtan, "Vallahi hesaplattım, benim bütçeden sağlık harcamalarına ayırdığım para, sigaranın vergi gelirinden fazla" diye yanıtları.

Erdoğan'ın basın toplantısı öncesinde, Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) ve elektronik beyanname uygulaması hakkında birer sinevizyon gösterisi yapıldıktan sonra tele konferans sistemiyle otomasyon kapsamına alınan Kocaeli-Uluçınar ve Tekirdağ-Çerkezköy Vergi Dairelerine bağlanıldı. İki ilin valisi, Başbakan'a ekran aracılığıyla brifing verdi
Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber