Havalar ısındı, çocuklar için kırık çıkık mevsimi başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2009 11:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Havaların ısınmaya başlaması ve yazın yaklaşmasıyla birlikte sokakta daha çok zaman geçiren çocukların sık sık düştüğünü söyleyen uzmanlar, düşmeye bağlı kırık ve çıkıklar için uyarıda bulunuyor. Çocuklara bisiklet alınırken de iyi bir eğitimin verilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, ''Karne hediyeleri sonra istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor" diyor.

Çocukların özellikle bisiklet, paten ve kaykay yaparken mutlaka koruyucu başlık, dizlik, el bileklik ve dirseklik kullanmaları gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Özellikle çocuğun yaşı uygun değilse bu tip faaliyetlerden anne-baba tarafından uzak tutulmalıdır" ikazında bulunuyor.

Çocukların tehlikeye açık olabilecekleri alanlarda oynamamalarını belirten Özel Bahar Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Murat Saylık, "Mümkünse onlar için ayrılmış oyun parklarına götürülmeli. Havuz kenarlarında çocuklara koşmamaları, ıslak zeminde kayarak düşmelerin ciddi yaralanmalara yol açabileceği mutlaka söylenmeli" dedi. Asfalt ve beton gibi sert zeminlerin her zaman daha tehlikeli olduğunu anlatan Saylık, uygun zeminde ve uygun koruyucu malzemelerin kullanımına rağmen kırık ve çıkıkların oluşabildiğine dikkat çekti. Op. Dr. Saylık, bu sebeple anne-babanın oyun sırasında çocuğunu gözlemesinin ve çocuğuna vereceği eğitim de önemli olduğunu kaydetti.

Saylık, "Kırık veya çıkık olduğu zaman o bölgede şiddetli ağrı, fonksiyon kaybı, şişme ve bazen deformasyon olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan anne-babaların yapacağı ilk şey en yakın sağlık kuruluşuna baş vurmaktır. Çocuklarda kırık tedavisi genellikle alçı ile tespit şeklindedir. Kırığın tipine ve yerine göre tedavi şekli değişebilir. Alçı uygulamasında sonra da anne- babaların dikkat etmesi gereken önemli noktalar var. Kırığa bağlı çevre dokularda şişlik gelişmesi kaçınılmazdır, şişlik alçının çok fazla bası yapmasına sebep olabilir. O yüzden şişliği azaltmak için ilk 48-72 saat boyunca kırık olan uzvun yastıklarla desteklenerek kalp seviyesi üzerinde tutulması gerekir. Özellikle hasar görmemiş el veya ayak parmakları mutlaka oynatılmalıdır. Alınacak bu basit önlemler şişliğin dolayısıyla ağrının azalmasını sağlayacaktır. Bütün bunlara rağmen ağrının şiddeti artıyorsa, parmaklarda hareket kaybı varsa, yine parmaklarda uyuşma oluyorsa mutlaka vakit kaybetmeden tedavinin yapıldığı merkeze gitmek gerekir" diye konuştu.

Saylık, zamanında müdahale edilmezse istenmeyen sonuçların ortaya çıkabileceği uyarısını yaptı. Alçının mutlaka kuru tutulması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Saylık şöyle devam etti: "Alçı altında kaşınma olabilir, kesinlikle sivri bir çubuk sokarak kaşımaya çalışılmamalıdır aksi takdirde farkına varılamayan yaralar oluşabilir. Alçı aşınıp kırılırsa mutlaka doktorunuza başvurun, alçıyı kendiniz çıkarmaya çalışmayın. Çocuklarda kırıkların iyileşme hızı çocuğun yaşı, yaralanmanın mekanizması, kırığın tipi, kırığın yeri gibi faktörlere bağlıdır. Kötü beslenme kırık iyileşmesini geciktirebilse de kuvvetlendirilmiş beslenme kırık iyileşme hızında bir etkisi olup olmadığı gösterilememiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber