Adalet Bakanlığı nakil kriterlerini objektif bir şekilde yayımladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Nisan 2009 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KOMİSYONLAR ARASI ATAMALARDA UYGULANAN GENEL KRİTERLER

Bakanlığımız tarafından daha önce yapılan açıklamalarda, adli ve idari yargı adalet komisyonları merkez ve mülhakat adliyelerinde görev yapan personelin komisyonlar arası nakil işlemlerinin, objektif yöntemlere göre, sistemli bir şekilde gerçekleştirileceği duyurulmuştu. Bu kapsamda yapılan naklen atamalar aşağıdaki esaslar doğrultusunda gerçekleştirilmiştir.

1-En son görev yapılan komisyondaki hizmet süresi,

2-Atanmak istenen mahaldeki ihtiyaç durumu ve hizmet süresine göre aynı yeri tercih edenler arasındaki sıralama,

3-Görev yapılan yerdeki kadro ve ihtiyaç durumu ile atanma talebinde bulunanlar arasındaki kıdem durumu,

Bu ilkeler dikkate alınarak, bütün unvanlara ilişkin atama talepleri değerlendirilmiş, yapılan işlemlerde şeffaflığı sağlayabilmek ve personelimizin kendi durumlarını değerlendirebilmelerine imkan tanımak amacıyla zabıt katibi unvanında en fazla atamanın gerçekleştirildiği ağır ceza merkezlerine ilişkin kriterler de ayrı ayrı yayınlanmıştır.

Bu tabloda mahallere geliş ve gidiş kriterleri belirlenirken, Atama ve Nakil Yönetmeliğinde belirtilen mazeretler istisna tutulmuştur. Bakanlığımıza bildirilen ve Yönetmeliğe göre, geçerli kabul edilen mazeretler kapsamındaki talepler, süre şartına ve ihtiyaca bakılmaksızın gerçekleştirilmiştir.(Öğrenim mazeretine dayalı olarak yapılan atamalar, öğrenim süresiyle sınırlı olduğundan, bu süre sonunda ilgililer önceki görev yerlerine iade edilecektir)

Atamalarda uygulanan kavram ve kriterlerin daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıdaki açıklamaların faydalı olacağı düşünülmüştür.Buna göre;

1- Gelişte uygulanan kriter :

a) ?Atanmak istenen mahaldeki kadro ve ihtiyaç durumu nedeniyle ayrılışa sınırlama konulmaması kaydıyla tüm talepler kabul edilmiştir.?

Örneğin; Adana adliyesine nakil suretiyle en fazla 25 zabit katibinin naklen atanması planlanmış, tüm talepler içinde 22 zabıt katibi Adana adliyesine atanma talep etmiş, bunlardan 6 zabıt katibi görev yaptıkları adliyedeki hizmet süreleri itibariyle naklen atanabilecek zabit katipleri arasına giremediklerinden, Adana adliyesine nakilleri sağlanamamıştır.

b) ???. adliyesine iki zabıt katibi nakil suretiyle atanmıştır. İkinci alınan kişinin görev yaptığı komisyona atanma tarihi ?????' dür.?

Her mahalle nakil suretiyle kaç zabıt katibinin alınacağı, mahallerin dolu kadro ve ihtiyaç durumuna göre belirlenmiş, bu mahale nakil suretiyle gelmeyi talep eden tüm zabıt katiplerinin sayısı, nakil suretiyle alınması planlanan sayıdan yüksek ise bu yeri talep edenler, bulundukları komisyona atanma tarihine göre sıralanmış, bu sıralamaya göre X adliyesine atanacak en son zabıt katibinin, çalıştığı komisyona atanma tarihi belirtilerek kişilerin çalıştıkları komisyonlardaki atanma tarihleri ile karşılaştırma imkanı amaçlanmıştır.

Bu kapsamda; örneğin Adıyaman adliyesine nakil suretiyle iki zabit katibi atanması planlanmış, ancak Adıyaman adliyesini toplam 18 zabıt katibi talep etmiş, bu zabıt katipleri kendi arasında görev yaptıkları komisyona atanma tarihlerine göre sıralandığında ikinci sırada atanan zabıt katibinin görev yaptığı komisyona atanma tarihi 11/04/2001 tarihi olup, Adıyaman adliyesini talep edip talebi reddedilen diğer zabıt katiplerinin görev yaptıkları komisyonlara atanma tarihleri bu tarihten daha sonraki bir tarihtir.

c) ?İhtiyaç bulunmadığından tüm talepler reddedilmiştir.?

Bazı mahallerin mevcut dolu kadrosu ve iş yükü göz önünde bulundurulduğunda zabıt katibi ihtiyacı bulunmadığından buralara yönelik nakil taleplerinin tamamı reddedilmiştir.

(İhtiyaç bulunmama hali, bazı mahaller için norm fazlasından kaynaklandığı gibi, bazı mahallerin ise açıktan atama izinlerinin tamamen ortadan kaldırılmasını önlemek amaçlı belirlenmiştir.)

2- Gidişte uygulanan kriter:

a) ? Atanmak istenen mahaldeki kadro ve ihtiyaç çerçevesinde tüm talepler kabul edilmiştir.?

Bir mahalden nakil suretiyle gitmek isteyen tüm zabıt katiplerinin talepleri gitmek istedikleri mahalde ihtiyaç bulunması halinde kabul edilmiş, atanmak istedikleri yerde ihtiyaç olmayan zabıt katiplerinin talepleri ise red edilmiştir.

Örneğin; Adana Adliyesinden toplam 21 zabıt katibi çeşitli adliyelere nakil talep etmiş, bunlardan 14'ünün talep ettikleri mahalde ihtiyaç olduğundan talepleri kabul edilmiş, 7 zabıt katibinin ise gitmek istedikleri yerde ihtiyaç olmaması veya belirlenen ihtiyaca göre bu yeri isteyenler arasında yukarıda 1. maddenin (b) bendinde açıklanan kritere göre sıralamaya giremediklerinden talepleri reddedilmiştir.

b) ?Atanmak istenen yerde ihtiyaç olması şartıyla, talebi kabul edilen en son kişi ?. komisyonuna ???. tarihinde atanmıştır. Bu tarihten daha sonra komisyonda göreve başlayan kişilerin talepleri ?. adliyesinin ihtiyacı nedeniyle reddedilmiştir.?

Bir mahalden kaç zabıt katibinin ayrılması halinde, oradaki ( dolu kadro ve ihtiyaç da göz önünde bulundurularak) hizmetlerin aksayabileceği hesaplanarak, bu mahalden kaç zabıt katibinin nakil suretiyle ayrılabileceği belirlenmiş, nakil talebinde bulunan zabıt katipleri komisyona atanma tarihlerine göre sıralanarak, ayrılışa izin verilen sayının altında kalan zabit katiplerinin talepleri ?. ihtiyaç nedeniyle reddedilmiştir.

Örneğin; Gaziantep adliyesinden toplam 15 zabıt katibi nakil talebinde bulunmuş, Gaziantep adliyesinin mevcut dolu kadrosu ve iş yükü dikkate alındığında, gidilmek istenen yerde ihtiyaç olması şartıyla, 10 zabıt katibinin ayrılışına izin verilmesi planlanmıştır. Komisyona atanma tarihlerine göre sıralandıklarında nakli yapılan onuncu zabıt katibinin Gaziantep komisyonuna atanma tarihi 27/06/2007 tarihidir. Bu tarihten sonra Gaziantep komisyonuna başlayan zabıt katiplerinin talepleri Gaziantep adliyesinin ihtiyacı nedeniyle reddedilmiştir.

3-Görev yapılan komisyona atanma tarihi dikkate alınarak sıralamanın usulü:

Zabıt katipleri arasında bulundukları komisyona atanma süreleri yönünden sıralama yapılmıştır. Buna göre toplam hizmet süreleri değil, bulundukları komisyona atanma tarihleri dikkate alınmıştır.

Örneğin; ????.. isimli zabıt katibinin 10 yıllık hizmeti bulunmaktadır. Ancak bu zabıt katibi, son görev yaptığı Ankara komisyonuna 10/01/2004 tarihinde atanmıştır. Bu durumda 8 yıllık hizmet süresi olan ve Ankara komisyonuna 10/01/2001 tarihinde atanan diğer zabıt katibine göre sıralamadaki yeri daha geridedir.

Not: Komisyonlararası naklen ataması gerçekleştirilen personelin, ilişiklerinin hangi tarihte kesileceği, gönderilecek atama evrakında ayrıca belirtilecektir.

Mahal Kriterleri İçin Tıklayınız

İstatistikler İçin Tıklayınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber