Meclis, 1 Temmuz'da tatil oluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2009 22:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- HÜKÜMET 'SINIR TİCARETİ' İLE EKONOMİYİ CANLANDIRACAK

- YENİ DÜZENLEME İLE AYDA 50 BİN DOLARLIK İTHALAT YAPMA İMKANI GETİRİLİYOR

- PETROL VE PETROL ÜRÜNLERİ SINIR TİCARETİ DIŞINDA TUTULACAK

- IĞDIR DİLUCU SINIR KAPISINDA SINIR TİCARET MERKEZİ KURULACAK, MERKEZLER İL ÖZEL İDARESİ TARAFINDAN İŞLETİLECEK

DEVLET ARIK

ANKARA (İHA) - Hükümet, ekonomik krize karşı sınır ticaretini canlandırma kararı aldı. Artvin, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Hatay illerini içine alan yeni düzenlemeyle her bir kişi veya şirket tarafından ayda toplam 50 bin ABD Doları karşılığı eşya ithal edebilme imkanı getiriliyor. Iğdır Dilucu sınır kapısında da bir sınır ticaret merkezi kurulacak ve işletmesi il özel idaresine verilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Çiçek, sınır ticaretinin düzenlenmesine ilişkin kararın Bakanlar Kurulu'nda imzalandığını söyledi. İçinden geçtiğimiz ekonomik sıkıntılar ve zorluklar açısından bu kararın önemli olduğunu söyleyen Çiçek, "Bu kararla ülkemizin Güneydoğu ve Doğu Anadolu'ya kara sınırı bulunan komşu ülkelerle yapılacak ihracat ve ithalat esasları belirlemektir. Artvin, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin,

Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Hatay illerini içine almaktadır" dedi.

50 BİN DOLARLIK İTHALAT

Amacın Türk ekonomisinin ve söz konusu bölgelerin canlandırılması olduğunu söyleyen Çiçek şöyle devam etti:

"Sınır ticaretiyle ilgili olarak her bir kişi veya şirket tarafından ayda toplam 50 bin ABD Doları karşılığı eşya ithal edebilme imkanı getiriliyor. İthalat işlemlerin ilin ihtiyacı esas alınması ve yetkili iller dışında satışta yaptırım getiriliyor. İthal ürünler ile miktarlarının ilgili kurumlar koordine edilerek Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından belirlenmesi var. Petrol ve petrol ürünlerin sınır ticaret dışında tutulması var. Gerektiğinde ithal kotası yerine tarım ve sanayi ürünü ithal edilmesi var.

Ağrı, Hakkari, Van illerimize ilaveten Iğdır Dilucu Sınır Kapısında Sınır Ticaret Merkezi kurulması, sınır ticaret merkezlerin ildeki il özel idaresi tarafından işletilmesi gibi hususlar var."

"ERMENİSTAN HEDEF DEĞİL"

Çiçek, 'Sınır ticareti olan iller arasında Ermenistan'a sınır olan illerimiz de var. Sınır ticaret merkezi kurulması Ermenistan'la ilişkileri ekonomik anlamda iyileşmesi anlamına geliyor?' sorusuna ise şu karşılığı verdi:

"Sınır ticareti ile ilgili karar çıkarılırken şurayı burayı hedef alınarak değil. Artvin Gürcistan'la, Iğdır Nahcivan'la ilgili. Ağrı İran'la ilgili. Hakkari İran, Şırnak İran'la ilgili. Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Hatay'ta Suriye ilgilidir. Belli bir noktayı hedefleyerek değil hedeflemeyerek değil bu sınırlarda hangi iller varsa hepsini buraya yazdık."

YENİ KABİNENİN ÖNCELİKLERİ...

Hükümet Sözcüsü Çiçek, gazetecilerin 'Yeni kabinenin öncelikleri ne olacak?' yönündeki sorusu üzerine de, şunları söyledi:

"Bu yeni hükümet değil. AK Parti hükümetinin yenilenmesidir. 60. hükümet programında hangi önceliklerimiz varsa aynen önceliklerimiz devam ediyor. Yeni katılan arkadaşlarımızla birlikte bu hedeflerin yakalanmasında daha büyük bir coşku ile daha büyük bir heyecan ile bu hedeflere doğru biz çalışmayı sürdürmüş olacağız. Zaten dünyada, çevremizde olup bitenler öncelikleri zaten belirliyor. Başında ekonomik konuları var. İkincisi Türkiye'nin bütün ısrarlarımızla başka türlü söylese de AB konuları var.

Demokratikleşme ve demokratik reformlar açılımlar var. Bu ana başlıklar Türkiye'nin en önemli konularını kaba hatlarıyla belirlemiş oluyor. Bu hedeflere nasıl varcağız. Bunun bir ayağı yasal düzenlemelerdir. Önümüzdeki yasama yılına kadar hangi yasaları öncelikle çıkarmış olacağız. Önümüzdeki iki aylık bir süre var. 1 Temmuz'da Meclis tatile giriyor. Bunun için hangi yasaları öncelikli çıkaracağız. Bununla ilgili açıklamayı yapmamız lazım."

MECLİS, 1 TEMMUZ'DA TATİL OLUYOR

Çiçek, aksine bin karar olmadığı sürece Meclis'in 1 Temmuz tatile gireceğini söyledi. Çiçek, "Bu anayasal olan bir durum. Biz hükümet olarak bir karar vermeyiz. Kuvvetler ayrılığı var. Bu tür şeyleri itirazı kayıtla ifade etmeye çalışıyorum. Geçen sene temmuz sonuna kadar çalıştık. Daha Ağustos'ta çalıştığımız oldu. Eylül'de toplandığımız oldu" dedi.

Bir gazetecinin 'Anayasa değişiklik çalışmaları devam ediyor. Bununa ilişkin takvim belirlendi mi?' yönündeki soruya da Çiçek, "Anayasa değişikliği bize hep sorulur. Anayasa değişikliği konusu hükümet işi değildir. Yürütme organının işi değil. Ta baştan beri Anayasa değişikliği konusu geldiğinde net bir şekilde ortaya koyduk. Anayasa değişikliği işi TBMM'nin işidir. Herkes hazırlığını yapar. Geçen hafta TOBB genel kurulu vardı. Genel kurulunda Anayasa değişikliğine vurgu yapılmıştır. Bir talep olarak

ortaya konulmuştur. Sivil toplum kuruluşlarının gündeminde Anayasa değişikliği var. Toplumun gündeminde bir anayasa değişikliği konusu var. Siyasi partilerin bunu görmezlikten gelmesi söz konusu ve doğru da olmaz. Bir değişiklik yapılacaksa yapmalıyız. Uzun süre askıda tutmanın anlamı yok. Yapılmayacaksa da bunun kamuoyu tarafından bilinmesi, görülmesi lazım. Yapılmıyorsa bunun neden yapılmadığı bilinmesi lazım. Hükümetin gündeminde olan değil AK Parti'nin üzerinde çalıştığı bir konudur. Partinin ilgili

organlarında ve TBMM'de çözülecek bir konudur. Bugün MYK orada belki gündeme gelebilir" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber