Sigara yasağı ile birlikte, yılda 25-30 bin hayat kurtulacak...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Mayıs 2009 15:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapalı alanlarda sigara yasağının başlamasına sayılı günler kaldı...Prof. Elif Dağlı, ?Eğer yasayla birlikte tüketimi yüzde 30 azaltırsak ölenlerin sayısını üçte bir oranında azaltmak mümkün olacak ki bu da her gün bir Boeing uçağının düşmesini durdurmak demek? diyorSigara kullanım sıklığı açısından dünyada 10. sırada yer alan Türkiye'de bu yılki ?31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü? kapalı alanlarda hâlâ sigara içilen son 31 Mayıs olacak. Kapalı alanlarda sigara yasağının başlamasına sayılı günler kaldı. Türkiye 19 Temmuz'dan itibaren tamamen sigarasız olacak. Yasak, tüm kamu kurumları, restoran, kafe, taksi gibi kapalı tüm alanları kapsayacak. Türkiye'yi tütünsüz 13. ülke yapacak olan bu yasa, ihlal halinde 50 TL'den başlayıp 250 bin TL'ye kadar çıkan para cezaları getiriyor.

Yeni yasa özellikle pasif içicileri korumayı hedefliyor. Çünkü her iki kişiden biri ortamdaki sigara dumanına maruz kalıyor. Türkiye'de her yıl 8 bin 750 kişinin pasif içicilikten hayatını kaybettiği belirtiliyor.Yasanın bir diğer hedefi de sigara içicilerinin sayısını azaltmak... Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yeni yasayla birlikte nelerin değişeceği konusunda sorularımızı yanıtladı...

Sigara yasağına ne kadar hazırız?

Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarına göre toplumun yüzde 93'ü kanunu biliyor, yüzde 88'i de destekliyor. Zaten sigara içenlerin yüzde 83'ü sigarayı bırakmak istiyor. ?Ben çok zevkle içiyorum, bana hiç zararı yok? diyenlerin sayısı çok az. Ama bağımlılık yapan bir madde olduğundan o kadar kolay bırakılmıyor.

Peki yasağın nereleri kapsadığı konusunda yeterince bilgili miyiz?

Kanun çok net. Kapalı alanların hepsinde sigara yasak. Kapalı alan tarifi de şu şekilde yapılmış; en az iki duvarı kapalı ve tavanı olan herhangi bir yer, kapalı alan kapsamına giriyor. Böyle bir durumda otobüs durakları dahi kapalı alan kapsamına giriyor.

İkram sektörünün kâr edemeyecekleri, müşteri kayıpları yaşayacakları yönünde endişeleri ne derece haklı?

Bu iddianın hiçbir dayanağı yok. Tersine, yapılan araştırmalara göre endüstrinin kârı aynı kalıyor hatta artıyor. Sigara içen 22 milyon kişi var Türkiye'de. İçmeyen 50 milyon kişi var. Tüm dünyada sigara firmaları, ikram endüstrisini kârlılığın azalacağı korkusuyla harekete geçiriyor. Halbuki daha çok insan sigara içmiyor ve bu kişiler yasakla birlikte restoranlara gidebilecekler.

Havalandırmaların etkili olacağı söyleniyor, bu ne kadar doğru?

Sigara dumanının olumsuz etkisini gideren hiçbir teknolojik araç yok. Böyle bir havalandırma sistemi olduğu iddiasıyla çeşitli firmalar ortaya çıkmış ama bunların da bir sigara firmasıyla bağlantısı olduğu düşünülüyor.

İlk olumlu etkileri ne zaman göreceğiz?

3-4 yıl sonra. Bu süreçte yüzde 27 bir azalma bekliyoruz. Dünyada da sigara içenlerin oranında yüzde 3-4 azalma var. Ama sigara miktarında azalma yüzde 25-30 arasında oluyor dünya ülkelerinde. 100 bin kişinin sigaradan öldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Eğer yasayla tüketimi yüzde 30 azaltırsak ölenlerin sayısını üçte bir oranında azaltmak mümkün olacak ki yılda 25-30 bin hayat kurtarmaktan bahsediyoruz. Her gün bir Boeing uçağının düşmesini durduracağız. Ama akciğer ve kalp hastalıklarındaki, kanserlerdeki azalmayı 2020'den itibaren göreceğiz.

Bu kanun olmasaydı Türkiye'yi nasıl bir tablo bekleyecekti?

Türkiye'de bir yılda 90 bin akciğer kanseri görülmeye başlandı. Sigara içmeye başladıktan 20-30 yıl sonra KOAH (kronik tıkayıcı akciğer hastalığı), akciğer kanseri gibi hastalıklar ortaya çıkıyor. Türkiye'de sigara içiminin hızlandığı 80'li yılların etkilerini biz yeni yeni görmeye başlıyoruz. 2015'lere kadar da onun ciddi patlamalarını görmeye devam edeceğiz.

Yasanın denetimi kimlerce yapılacak?

İl tütün kontrol kurulları her ilde denetim ekipleri oluşturdu. Bu ekipler belli aralıklarla denetime çıkıp gördüklerini bildirecekler ve cezayı kesmekle sorumlu kişi cezayı kesecek. Vatandaşlar ise 153 ya da 155'i arayıp kolluk kuvvetine haber verebilir veya şikâyet etmek için il sağlık müdürlüklerine başvurabilir. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nin web sayfasındaki şikâyet hattına yazabilir. Pasif dumanla çocuklar günde 5 sigara içmiş oluyor

Prof. Dr. Dilek Aslan pasif içiciliğin risklerini şöyle anlattı:

- Dünyada 700 milyon çocuk, kadın, gebe ve yaşlı pasif içicilik riski altında.

- Ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş oluyor.

- Bebekler hastaneye 3 kat fazla başvuruyor.

- Ani bebek ölümü riski 2.5 kat artıyor.

- Bebeklerde ani kolik tarzı karın ağrısı görülme sıklığı 2 kat artıyor.

- Çocuklarda astım ve solunum enfeksiyonları riski 2 kat artıyor.

- Çocuklarda akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığı artıyor.

- Eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber