Türk Sağlık-Sen: Tam Gün Tasarısı Ücret Farkını Artırır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2009 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen, kamudaki hekimlerin tam gün çalışmasını öngören tasarının yasalaşması halinde, tabiplerle diğer sağlık personeli arasındaki ücret farkının artacağını savundu.

Türk Sağlık-Sen tarafından hazırlanan raporda, TBMM'ye sunulan "Tam Gün" yasa tasarısının profesör, doçent, klinik şefi ve muavini, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda uzman olanlarla uzman diş tabiplerinin döner sermayelerinin artırılmasını, pratisyen doktorlarınkinin ise, sabit kalmasını öngördüğü öne sürüldü.

Diğer sağlık personelinin döner sermaye oranlarının azaltılmasını da içeren tasarının yasalaşması halinde, tabiplerle bu personel arasındaki ücret farkının artacağı, bunun da çalışma barışını bozacağı iddia edildi.

Raporda ayrıca, tasarının yasalaşmasının, hekim eksenli olan döner sermaye ödemelerinde personel arasındaki makası biraz daha genişleteceği görüşü dile getirildi.

SAĞLIK OCAĞI PERSONELİ

Raporda, tam gün yasa tasarısının nöbet ücretlerinde kısmi bir iyileştirme öngördüğüne, ancak sağlık ocaklarında görevli personelin kapsam dışı bırakıldığına dikkat çekildi.

Kamuoyuna daha önce açıklanan tasarının nöbet ücretlerinin önemli düzeyde yükseltilmesini içerdiği halde, TBMM'ye sunulan tasarının, nöbet ücretleri konusunda büyük hayal kırıklığı yarattığı vurgulanan raporda, şu hususlar üzerinde duruldu:

* Bir önceki taslakta oldukça yükseltilerek makul bir seviyeye yaklaşan nöbet ücretlerinin oranı TBMM'ye gönderilen son taslakta aşağıya çekilmiştir. Sağlık ocaklarında görev yapan çalışanların nöbet ücretlerinden mahrum bırakılması kabul edilemez. Daha önceki taslakta bu hak verilirken TBMM'ye sunulan taslakta bunun kaldırılması adaletsizliktir.

* Tam gün yasa tasarında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli hekimlere 'sağlık hizmetleri' adı altında tazminat ödenmesi öngörülürken, diğer sağlık personelinin kapsam dışı bırakılması haksız bir uygulama olacaktır.

* Tasarının, sağlık çalışanlarının haftalık mesai saatlerinin 45 saatten 40 saate düşürülerek diğer memurlarla eşitlenmesini öngörmesi, haksızlığın giderilmesi açısından olumlu bir uygulama olacaktır.

* Ancak, radyoloji çalışanlarının haftalık çalışma süresinin 37.5 saat olarak öngörülmesi, bu birimlerde görevli personeli kanser riskiyle karşı karşıya bırakacaktır. Bu sürenin 25 saat olarak belirlenmesi yerinde olacaktır.

* Tasarıyla, yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasının önünü açacak bir düzenleme getirilmemesi de olumlu bir gelişmedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber