Jöle deyip geçmeyin, faydaları çok

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Temmuz 2009 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avustralyalı araştırmacılar, yoğurtlarda ve jölelerde kullanılan gıda koyulaştırıcı maddenin yapay kas yapımına yardımcı olduğunu açıkladılar.

Journal Soft Matter isimli dergide yer alan çalışmada, Wollongong Üniversitesi'nden araştırmacılar, Pseudomonas elodea isimli bakteri tarafından üretilen ve biopolimer olan gellan gum isimli kıvam arttırıcı madde kullanarak yapı iskelesi yaptı. Bu maddenin evde kıvam artırıcı olarak kulanıldığını, özellikle birçok yoğurt ve jölede bulunduğunu açıklayan araştırmacılar, gellan gum'ın kısmen faydalı olduğunu, çünkü hücrelerin yaşaması için iyi bir sıcaklık olan 37 derecede bu maddenin jelleştiğini kaydettiler.

Bu dokulardan biri yapay kalp kası geliştirilmek için deneniyor. Örneğin, kalp krizi geçiren bir kişide kalbin hasar gören bir parçasının yerine kullanılmak üzere yapay kas geliştirilmeye çalışılıyor.

Diğer araştırmacılar tarafından yapılan deneyler kalp hücrelerinin uygun kalp atışı dokusu oluşturmak için elektriksel olarak harekete geçirilmesi gerekiyor. Araştırmacılar da, elektriği ileten karbon nanotüplerle gellan gum'ı karıştırarak bir yapı iskelesi yaptılar. Gellan gum ve karbon nanotüpler üzerinde başarılı bir şekilde fibroblast (Olgunlaşmamış bağ doku hücresi) geliştiren uzmanlar, karbon nanotüplerin güvenliği hakkında henüz cevaplanmamış sorular nedeniyle bu işleme güvenemiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber