D Vitamini fazlası zehirliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Ağustos 2009 15:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çok fazla D vitamini aldığınız zaman oluşan D vitamini zehirlenmesi, ciddi bir sağlık sorunudur, ancak tedavi edilebilir.

Mayo Clinic'in web sitesinde yer alan haberde, D vitamini zehirlenmesinin belirtileri ve tedavi yöntemleri belirtiliyor.

Genellikle aşırı dozda D vitamini takviyesi alındığı zaman meydana gelen zehirlenme, yediğiniz yiyeceklerle ya da çok fazla güneş ışığına maruz kalmayla oluşmaz. Çünkü yediğiniz yiyeceklerde çok fazla miktarda D vitamini bulunmaz. Hatta, vitamin takviyesi alan insanlar arasında D vitamini zehirlenmesinin ender görüldüğünü belirten uzmanlar, karaciğer ya da böbrek hastalığınız varsa veya Thiazide-type diuretikler kullanıyorsanız bu riskin daha yüksek olduğunu söylüyorlar.

D vitamini zehirlenmesinin temel sonuçları, kanınızda kalsiyum birikmesidir. Bu da şu belirtilere yol açar: Bulantı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, güçsüzlük, kalp ritmi bozuklukları, zihin karışıklığı, böbrek taşları.

Vitamin zehirlenmesiyle karşılaşıldığında uygulanabilecek tedavi yöntemleri ise vitamin alımını durdurmak, kalsiyum alımını sınırlandırmak, sıvıyla hidrasyon tedavisi ve ciddi vakalarda ise hastanede yatarak tedavidir.

Gerekli bir besin olan D vitamini için çocukların ve yetişkinlerin günde 50-200 IU almasını öneren yetkililer, 50 yaşın üzerindeki kişilerin ise günde 400-600 IU vitamin alabileceğini açıklıyor. Ancak, birçok sağlık uzmanı ise bu dozun çok az olduğunu, yetişkinlerin günde 1000-2000 IU D vitamini alması gerektiğini söylüyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber