Öğrenciler ?vaktim yok' diye kitap okumuyor

Haber Giriş : 28 Ocak 2005 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacettepe Üniversitesi'nin ilköğretim 5, 6 ve 7. sınıf öğrencileri üzerinde yaptığı ?okuma alışkanlığı' araştırmasında, ilköğretim öğrencilerinin yüzde 12,5'inin (8 öğrenciden biri) bir yıl içinde hiçbir kitap okumadığı ortaya çıktı. ?Kitap okumanıza engel olan şey nedir?? sorusuna öğrenciler en fazla ?vaktim yok' (yüzde 35) cevabını verdi.

Hacettepe Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mübeccel Gönen başkanlığındaki bir ekip tarafından Ankara'daki bin 272 öğrenci üzerinde yapılan araştırma, ilköğretimdeki okuma alışkanlığını mercek altına alıyor. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 62'si bir yıl içinde 1 ila 10 arasında kitap okuduğunu belirtirken, yüzde 11'i bir yılda 11 ila 19 arasında kitap okumuş. Öğrencilerin yüzde 91'i kitap okumayı seviyor ve yüzde 85'inin evinde bir kitaplık var. Kız öğrenciler erkek öğrencilere göre daha çok kitap okuyor. Öğrenciler roman (yüzde 52) ve hikaye (yüzde 22) okumayı tercih ediyor. İlköğretim öğrencilerinin en çok okudukları kitaplar olarak; Kaşağı, Çocuk Kalbi, Bomba, Pembe İncili Kaftan, Çizmeli Kedi, Robinson Crusoe, Balonla Beş Hafta, Şeker Portakalı, Robin Hood ve Polyanna öne çıkıyor.

Ankete katılanların yüzde 50'sini alt gelir grubundan öğrenciler oluşturuyor. ?Elinde bir miktar para olsa bunu ne için kullanırdın?' sorusunu öğrencilerin yüzde 35'i ?kitap almak', yüzde 30'u ?yiyecek almak', yüzde 20'si de ?giyecek almak' şeklinde cevaplıyor. Öğrencilerin yüzde 44'ü boş zamanlarını kitap okuyarak, yüzde 21'i ise televizyon seyrederek değerlendirdiğini belirtiyor. Araştırmaya göre, üst sosyo-ekonomik düzeydeki çocuklar, alt sosyo-ekonomik düzeye göre daha fazla kitap okuyor. Erkekler kızlardan daha fazla çizgi roman okuyor, kızlar ise erkeklerden daha çok roman okuyor.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Prof. Dr. Mübeccel Gönen, çocukların kitap okumaya karşı ilgilerinin fazla olduğunun görüldüğünü, daha önceki yıllarda yapılan çalışmalar göz önüne alındığında ise kitap okuma oranında belirgin bir artış olduğunun ortaya çıktığını ifade ediyor. Gönen'e göre, kitap okumak kişisel bir zevke ve hobiye dönüşebildiği zaman okuma alışkanlığı gelişebiliyor.

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?

Prof. Dr. Mübeccel Gönen, öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırılması için şu tavsiyelerde bulunuyor: Kütüphaneler, öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmada önemli role sahip; ancak kütüphaneler salt ders çalışma amaçlı mekan olarak düzenlenmemeli, aktif bir şekilde kullanılmalı ve çocukta kitap sevgisi oluşturmalı. Kütüphanelerdeki kitap sayısı ve çeşidi artırılmalı.

Kütüphaneye her zaman güncel kitaplar alınmalı, bu yeni kitaplar okuyuculara tanıtılmalı ya da ayrı bir alanda sergilenmeli. Okuyucu aradığı kitabı mutlaka kütüphanede bulabilmeli, gerekirse en kısa zamanda temin edebilmeli. Kitap okuma alışkanlığını kazandırmaya okulöncesi dönemden başlanmalı, kitabın içerik, resimleme, fiziksel özellikleri yönünden çocuklara uygun olmasına dikkat edilmeli.

Okulöncesi dönemde bol resimli ve az yazılı; ilköğretim döneminde ise çocuğun okumayı öğrenmesine paralel olarak az resimli çok yazılı kitaplar çocuğa sunulmalı. Kitaplarda ele alınan konu çocuk için ilgi çekici olmalı. Kitap tanıtma, kitap sergi ve fuarlarına götürme, kütüphane gezileri düzenleme, farklı türlerde yazan yazarları konuk etme, kitaplık oluşturma ve matbaaya gezi düzenleme gibi etkinlikler eğitimin tüm kademelerinde yapılmalı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber