Binbaşı bile yoksulluk sınırının altında kaldı

Haber Giriş : 28 Ocak 2005 10:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin yüzde 96'sının yoksulluk sınırının altında kaldığı belirlendi. Araştırmalara göre dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 1759.65 YTL Bir binbaşının aldığı maaş ise 1490 YTL.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ önceki günkü basın toplantısında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin yüzde 96'sının gelirinin yoksulluk sınırının altında kaldığını söyledi. Başbuğ, personelin kredi kartı borçları yüzünden zor günler yaşadığını, ordudan ayrılma noktasına gelen personel bulunduğunu vurguladı.

Genelkurmay Başkanlığı, TSK personelinin maaşlarının artırılması için Başbakanlık'a 14 Ocak ve 22 Haziran 2004'te gönderdiği yazılardan sonuç alamadı. Yazılarda TSK personelinin yüzde 96'sının maaşlarının yoksulluk sınırının altında kaldığı vurgulanmış ve maaşlarda ortalama yüzde 18'lik artış istenmişti.

Orgeneral Başbuğ imzalı 22 Haziran tarihli yazıda, "Mali durumun iyileştirilmesi TSK personelinde büyük beklenti haline gelmiştir. Büyük bir özveriyle mesai mefhumu gözetmeksizin ülkenin bekası için en ücra köşelerde mahrumiyet
içinde çalışan ve ekonomik sıkıntı içerisinde olan personele, maaşlarında iyileştirme yapılmamasının gerekçesi izah edilememektedir" ifadesi yer almıştı. Uzman çavuş maaşının 759 YTL'den 873 YTL'ye, binbaşı maaşının 1307 YTL'den 1650 YTL'ye, Genelkurmay Başkanı maaşının 5009 YTL'den 5639 YTL'ye yükseltilmesi istenmişti. Ancak Başbakanlık'tan konuyla ilgili herhangi bir yanıt alınmadı.

'Hesabınızı bilin' emri
Genelkurmay Başkanlığı son yıllarda yayımladığı emirler ile personelini gelirlerinin üzerinde boçlanmamaları için sık sık uyarıyor. Bunun temel nedeni, alt rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman personelin kredi kartı borçları nedeniyle mahkemelik olmaları. 5-6 yıl öncesine kadar yüzde 1-2 seviyesinde olan borçlu sayısının, son dönemde yüzde 10'larla ifade edildiği belirtildi. Bankalara ödenemeyen borçların yargıya intikal etmesi ve icra-
haciz evraklarının gelmeye başlaması üzerine Genelkurmay Başkanlığı, personeli uyarıcı emirler yayınlamaya başladı: "Hesabınızı kitabınızı bilin. Gelirinizin üzerinde borçlanmayın. Kredi kartı limitlerinizi düşük tutun." Genelkurmay Başkanlığı birlik komutanlarına personelin kart borçlarını takip emri de verdi.

Oyak'tan 'limitli' borç
Genelkurmay Başkanlığı borca ihtiyaç duyan personelinin hatalı adımlar atmaması için Oyak Genel Müdürlüğü ile de ortak çalışma yürütüyor ve 12 aya kadar vadeyle verilen borçlar ödenebilir düzeyde tutuluyor. OyakBank askerlerin kredi kartı limitlerini maaşın iki katıyla sınırlandırıyor. Örneğin bir orgeneral 3 bin 298 YTL, uzman onbaşı 1322 YTL borçlanabiliyor. TSK personelinin, diğer bankalardan borçlanmalarının karşısında ise bir engel yok.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber