Mevcut mahkemelerin yolsuzluk olaylarını aydınlatmada yetersiz kalması ve büyük iddialarla başlatılan operasyonların yargıda sonuçsuz kalması üzerine hükümet, 'yolsuzluk mahkemeleri' kuracak.

Haber Giriş : 06 Temmuz 2003 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mevcut mahkemelerin yolsuzluk olaylarını aydınlatmada yetersiz kalması ve büyük iddialarla başlatılan operasyonların yargıda sonuçsuz kalması üzerine hükümet, 'yolsuzluk mahkemeleri' kuracak.

Yolsuzluklarla etkin bir şekilde mücadele için yolsuzluk mahkemeleri kuruluyor. Mevcut mahkemelerin yolsuzluk olaylarını aydınlatmada yetersiz kalması ve büyük iddialarla başlatılan operasyonların yargıda sonuçsuz kalması üzerine hükümet yeni bir arayışa girdi.

TBMM'de Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu çalışmalarını sürdürürken Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bakanlıkta Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kurdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Sözüer'in başkanlığında İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Yargıtay, Türkiye Barolar Birliği temsilcileri ve akademisyenlerin oluşturduğu 35 kişilik komisyon, iki aydır yoğun bir çalışma yürütüyor.

Yasal boşluk gideriliyor

Komisyon, yolsuzlukları yapanların yararlandıkları yasal boşlukları ve bunları önlemenin yolları üzerinde duruyor. Çalışmalarını son aşamaya getiren komisyonun yolsuzlukların para, borsa, ihracat, ithalat ve teşvik sistemindeki yasal boşlukları kullandığını belirterek, ihtisas mahkemesinin kurulmasını isteyecek. Yolsuzlukla mücadelenin klasik mahkemeler ya da çete suçlarına bakan DGM'ler eliyle yürütülemeyeceği tesbitine yer veren komisyon "Yolsuzluk mahkemesi" kurulmasının kaçınılmaz olduğunu önerdi. Komisyonun hazırlayacağı Yolsuzlukla Mücadele Kanunu Tasarısı, Bakan Cemil Çiçek tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulacak ve ardında TBMM'de görüşülerek yasalaştırılacak.

Yasalar incelendi

Komisyon, yolsuzlukla mücadelede kullanılan temel yasaları da gözden geçirdi. Şimdeye kadar çıkartılan "765 sayılı TCK'nın çeşitli maddeleri, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Yasası, 4208 sayılı Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Yasa, 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası. 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Yasa ve son olarak 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Yasa"ları inceleyen komisyon üyeleri, bu konuda yaşanan boşluğu doldurmak amacıyla yeni bir yasa daha hazırlayacaklar.

'Yolsuzluk 1985'ten sonra arttı'

Komisyon Türkiye'deki yolsuzluğun boyutlarının 1985 yılından itibaren genişlediğini tesbit etti. İşte komisyonun üzerinde durduğu yolsuzluk olayları: "Hayali İhracat Skandalları , İsmail Özdağlar Olayı, Jaguar Olayı, Karayollarında yapılan yolsuzluk, İstanbul Bankası yolsuzluğu, Hisarbank yolsuzluğu, Civangate skandalı, Tofaş İhalesi skandalı, Bosna yardımı skandalı, Turban olayı, Yat sandalı, Türkiye Kalkınma Bankası yolsuzluğu, İlksan skandalı, İski skandalı, Meclis'teki sağlık skandalı, TYT Bank olayı, İmpeks Bank olayı, Bankerlik skandalları, Türkbank olayı, Mercümek olayı, Kuşadası'ndaki Pelister Çiftliği skandalı, Parsadan olayı, Meclisteki koltuk yolsuzluğu, Susurluk olayının ortaya çıkardığı karanlık ilişkiler, Kamu bankalarındaki büyük yolsuzluklar, Gülay Aslıtürk'ün Şişli Belediyesindeki yolsuzlukları, İnterbank olayı, Deprem konutları yolsuzlukları, Bedelsiz İthalat Projesi çerçevesinde Ziraat Bankası'nda yaşanan skandallar, Türk bank olayı, Etibank yolsuzluğu, Paraşüt, Kasırga 1, Kasırga 2, Kasırga 3, Bufalo, Matador, Hayal, Sis, Balina, Fırtına, Serhat, Ahtapot, Akrep, Beyaz Enerji, Mavi Akım, Örümcek Ağı ve Neşter operasyonları."
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber