Rektörden hükümete destek

Haber Giriş : 30 Ocak 2005 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, hükümetin yeni üniversite açma çalışmalarına büyük destek verirken öğrenci affına tepkisi sert oldu.

Gazi Üniversitesi (G.Ü) Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, yakın bir zamandaki öğrenci affına olumsuz baktığını belirterek, ''Öğrenci afları ile Türkiye'deki yükseköğretim büyük darbe aldı. Yüksek öğretimin niteliği düşüyor, yanlış yapılıyor''
dedi.

G.Ü Rektörü Yamaç, Budakaltı Restoran'da gazete ve televizyonların temsilcilerine yemek verdi. Yemeğe, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi ile gazete ve televizyon kanallarının Ankara temsilcileri katıldı.Yamaç, yemeğin özel bir gündemi bulunmadığını, medya temsilcileriyle tanışmayı ve projelerini anlatma imkanı yaratmayı düşündüklerini söyledi.

''Yemek özel bir gündemle düzenlenmedi, ancak konuşmalarla gündem CHP ve Mustafa Sarıgül oldu'' diyen Yamaç, yemekte G.Ü'nün özel ve genel konularını konuşmayı planladığını belirtti.G.Ü'nün 1926 yılında kurulduğunu, 6 Ağustos 2004 tarihinde göreve geldiğini anımsatan Yamaç, görevdeki ilk günlerinde üniversitenin
adının istemediği haberle anıldığını ve bundan büyük rahatsızlık duyduğunu vurguladı.

Üniversite hakkında bilgi veren Yamaç, G.Ü'nün lisans ve lisansüstü eğitiminde 72 bin öğrencinin kayıtlı bulunduğunu, eğitim yerleşkelerinin çok dağınık olduğunu ve bunların büyük sorunlara yol açtığını söyledi.

G.Ü'nün Ankara, Kırşehir, Kastamonu ve Çorum'da akademik bölümleri bulunduğunu anlatan Yamaç, bu şehirlerdeki bölümlerin idari ve eğitim açısından yönetilmesinin çok zor olduğunu, ancak buralardaki bölümlerin sürekli teknik acıdan desteklendiğini söyledi.

Üniversitenin, personelle birlikte yaklaşık 80 bin nüfusu bulunduğunu ifade eden Yamaç, ''Hükümetin yeni üniversite kurma çalışmalarını canı gönülden destekliyoruz. Yeni üniversite kurulmasına ilişkin çekincelerim var ama Kırşehir, Kastamonu ve Çorum'da kurulacak üniversitelerden sonra Gazi'deki kimlik değişimi o zaman yapılacaktır. Mevcut hali ile G.Ü bir şehir nüfusuna sahip'' diye konuştu.Yamaç, Ankara'daki bölümleri de bir araya toplamaya çalıştıklarını, Beşevler Kampusu'nün arkasındaki Atatürk Orman Çiftliği arazisinin bir kısmının üniversiteye tahsis edilmesi halinde ''kent içi üniversite'' kurmak istediklerini kaydetti.

-ÖĞRENCİ AFFI-

Öğrenci affına ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine Yamaç, öğrenci affına olumsuz baktığını, akademisyenlerin de genel olarak bu yönde düşündüklerini belirterek, şunları kaydetti: ''Öğrenci afları ile Türkiye'deki yükseköğretim büyük darbe aldı. Yüksek öğretimin niteliği düşüyor, yanlış yapılıyor. Türkiye'de öğrenci affının suyu çıkartıldı. Akademisyen başarısız demiş, siyasetçiler Meclis'te ben affettim demiş. Bu böyle devam edecekse biz bu işi yapmayalım. Elimizdeki yetki bizden alınsın milletvekillerine verilsin onlar nasıl olsa diploma veriyor.''

Meslek liselerinden mezun olanların 4 yıllık üniversitelere girişlerinin zorlaştırılmasının da eğitimde niteliği düşürdüğünü ileri süren Yamaç, ''İmam Hatip liselerindeki tartışma nedeniyle meslek liseleri katledildi. Camiye ve okula siyaseti soktular meslek liselerini öldürdüler'' dedi.

Yurtdışındaki üniversitelerle öğrenci değişimi programları üzerinde de çalışmaları bulunduğunu belirten Yamaç, KKTC'deki üniversitelere destek amacıyla, orada teknik açıdan eğitimi yeterli olmayan bölümlerdeki öğrencileri değişim programı kapsamında GÜ'ye getirmeyi düşündüklerini söyledi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber