Vali savcı Savcı Gök'ten tazminat kazandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2009 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın, Cumhuriyet Savcısı Murat Gök ile Gök'ün açıklamalarını yayımlayan bir gazete aleyhine açtığı tazminat davasında mahkeme, Gök ve gazetenin 10 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.

İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın avukatı Veysel Fırat Yavuz ile Murat Gök'ün avukatı Ceyda Aslan katıldı.

Vali Cahit Kıraç'ın avukatı Yavuz, ''Vali Kıraç'ın şahsiyet haklarına açıkça bir saldırının olduğunu'' öne sürerek, tazminat taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Avukat Ceyda Aslan, suçlamaları kabul etmeyerek, ''Müvekkilimiz Vali ismini tek başına kullanması vaki olmamıştır. Öyle bir beyanı yoktur. Vali yardımcıları sözü vardır. Bu nedenle müvekkilimiz yönünden davanın reddine karar verilmesini talep ediyoruz'' dedi.

KARAR

Yargılama sonunda mahkeme, Murat Gök ile açıklamaları yayımlayan bir gazetenin 10 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi. Kararda, 9 Nisan 2009 tarihli gazetede Gök'ün beyanlarının yer aldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

''(Savcı Murat Gök'ün görev ve yetkisi değiştirilmemiş olsaydı, sırada Vali ve 2 bin kişi vardı) şeklinde sözlerle, davacıya yönelik yolsuzluk yapıyormuş anlamını taşıyan isnatta bulunulduğu ve böylece davacı İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın şahsiyet haklarına saldırıldığı, kamuoyunda küçük düşürülmeye çalışıldığı anlaşılmış, bu beyanatı veren Murat Gök'ün ve bu yayını yapan davalı gazetenin ve sorumlusunun, davacı Vali'nin konumu itibariyle kamuoyundaki düşeceği durum değerlendirilmeden bilerek ve teyit alınmadan, haberin doğruluğu takip edilmeden yayımlanmış olması nedeniyle davalıların tazminat vermeleri gerektiği sonucuna varılmıştır. Basın özgürlüğünün sınırları açıkça aşıldığından ve haber verme özgürlüğünün şahsiyetlere saldırı seviyesini aşamayacağından, davanın kabulüne karar verilmiştir.''

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün 10. Ağır Ceza Mahkemesinde duruşma savcısı olarak görevlendirildiği dönemde bir gazetede kendisine atfen yer alan, ''Valiyi de alacaktım'' şeklindeki haber nedeniyle Gök ve gazete aleyhinde 10'ar bin lira tazminat istemiyle dava açmıştı. Vali Kıraç hakkında herhangi bir şikayet ve sürdürülen bir soruşturmanın bulunmadığı açıklanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber