'Devletin en mahrem bilgilerinin saklandığı savunulan odalara girilir mi?'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Aralık 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖKK'nın mahrem denilen bilgileri Ergenekon sanıklarından çıkmıştı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddialarının ardından gündeme gelen Özel Kuvvetler Komutanlığı'na (ÖKK) bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu'nda hâkim tarafından gerçekleştirilen aramalar bazı çevrelerde şaşkınlıkla karşılandı.

'Devletin en mahrem bilgilerinin saklandığı savunulan odalara girilir mi?' tartışmasıyla gündeme gelen ÖKK'ya ait bilgi ve belgelerin mahremiyeti, daha önce defalarca Ergenekon sanıkları tarafından delinmişti. Ergenekon iddianamelerine göre 'Kozmik oda'daki belgelerin pek çoğu, davanın sanığı olan emekli asker ve sivil şahıslarda ele geçirilmişti.

Ergenekon sanığı Türk Ortodoks Kilisesi sözcüsü Sevgi Erenerol'dan elde edilen 'Derin Ergenekon' isimli belgede de şu ifadeler yer alıyordu: "Özel Kuvvetler Komutanlığı, Ergenekon'un göz bebeğidir ve özel bir yeri vardır." Savcıların iddianamede bu ifadeye dair yazdıkları yorum da birimin Ergenekon yapılanması için önemini vurguluyor.

ÖKK'ın eski personellerinden emekli Binbaşı Fikret Emek'te ÖKK'ya ait kışladan çıkarılması kesinlikle yasak olan bazı belgelere rastlanmıştı. Emek'ten ele geçirilen belgeler, Birinci Ergenekon iddianamesinin ek 234. ve 236. klasörlerinde bulunuyor. Belgeler arasında kırmızı-beyaz renkli klasörün üzerinde "Özel Kuvvetler Komutanlığı Personel Adresleri ve Gizli" ifadeleri yer alan dosya dikkat çekiyor. Dosyanın içerisinde ÖKK'da görev yapan personele ait fotoğraflar, bilgiler, ev adresleri bulunuyor. Yine emekli Binbaşı Emek'in evinde el konulan belgeler için iddianamede "Devletin güvenliği iç ve dış siyasal yararlan bakımından gizli kalması gereken bilgilerle, kanun ve nizamlar gereği gizli kalması gereken ve açıklanması yasaklanan çok sayıda dijital veri" ifadeleri bulunuyor. Dokümanlar içerisinde 1 adet Devlet Yöneticileri İçin Devlet Yönetimini Kısa Dönemde Çökertme Kılavuzu, 1 adet Hükümet Darbesi Tekniği isimli kitap, Ankara Kızılay'da bulunan tüp geçit ile ilgili olduğu anlaşılan hedef kartı yazılı çalışma, Alman vakıflarına ait plan ve krokiler yer alıyor. Bunların yanı sıra Emek'teki belgeler arasında ÖKK tarafından hazırlandığı tespit edilen "Adana il raporu" ve "İçel il raporu" gibi bölgedeki PKK'lıların isimlerinin yazıldığı belgeler de mevcut.

ÖKK mensubu Ergenekon sanığı Albay Levent Göktaş'ın sahibi olduğu Göktaş Hukuk Bürosu'nda yapılan aramalarda incelenen hard diskte de ÖKK'ya ait "çok gizli" ibareli bilgilerin yer aldığı, üçüncü Ergenekon iddianamesinin 49. ve 50. klasörlerinde görülüyor. Bu belgeler arasında "Mart 2009 Balyoz Harekât Planı" isimli Word dosyası dikkat çekiyor. ÖKK'daki gizli bir uçak alım projesiyle ilgili YARASA isimli doküman da yine Levent Göktaş'ın bilgisayarından elde edilmiş deliller arasına girmiş.

ATABEYLERDEN ÖKK BELGELERİ ÇIKMIŞTI

Ergenekon davasına kadar uzanan Atabeyler operasyonunda da Yüzbaşı Nuri Bozkır'ın evinde yapılan aramalarda da çok sayıda ÖKK'ya ait doküman elde edilmişti. Davanın sanıklarından Kasım Zengin, Yunus Akkaya ve Murat Eren'den de benzer belgeler çıkmış ve ÖKK'daki mahrem bilgilerin, "çok gizli" ibareli dokümanların kışla dışına çıkarılmasının yasak olduğu askerî makamlarca da belirtilmişti. Vatansever Kuvvetler Güç Birliği isimli derneğin görülen davasında şüpheli Savaş Karabali'de yapılan aramada ise "Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı, İstihbarat Tim Komutanı" kimlik belgesinin ve "Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Grup Komutanlığı" kimlik kartlarının nasıl yapılacağını gösteren çizime rastlanmıştı.

Özel Kuvvetler Komutanlığı'yla ilgili ilginç bir ayrıntıya Tuncay Güney'in 2001 yılındaki sorgusunda verdiği ifadesinde rastlanıyor. Dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan'a verdiği ifadede Güney, Özel Kuvvetler ile Ergenekon arasında hizipleşme olduğunu söylüyor. Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın Amerika'dan para aldığını belirten Güney, Ergenekoncuların Özel Kuvvetler'in komutanlarını "Amerika uşağı" olarak gördüğünü belirtiyor.

ABDULLAH YAVUZ ALTUN GÖKSEL GENÇ - İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber