Rant gelirlerinde vergiler iniyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Ocak 2010 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, repo, tahvil ve bono vergilerinde indirim için kolları sıvadı. Daha çok yatırımcıyı çekmek için hazırlanan tasarı ile vergiler 7 puan düşecek

2009 yılının son gününde başta akaryakıt olmak üzere, birçok ürün üzerindeki vergileri arttıran Maliye Bakanlığı, repo, yatırım fonu, tahvil ve bono gibi yatırım araçları üzerindeki vergilerde ise indirime gitmeye hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak hükümet tarafından da kabul edilirse, paradan para kazananların vergilerinde önemli ölçüde indirimler yapılacak. Maliye'nin, 2010 yılındaki vergi gelir hedeflerini tutturmak için yılın son gününde yaptığı vergi artışların yankıları sürerken, bürokratların rant araçlarındaki vergileri düşürmek için bir çalışma yatığı ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi'nin, yerli ve yabancı arasındaki stopaj farkından dolayı yabancılardan yüzde 0 stopaj alınması kararını iptal etmesi sonucunda, yatırım araçlarının vergileri ile ilgili bir çalışma başlatıldı.

STOPAJLAR DÜŞÜYOR

Bu çalışma ile mevduat, tahvil, bono, yatırım fonu, repo gibi yatırım araçlarının vergileri gözden geçirildi ve yatırım araçlarındaki vergilerin düşürülmesi için taslak hazırlandı. Taslakta, yerli yatırımcıların tahvil ve bono gelirlerinden alınan yüzde 10'luk stopaj yüzde 3'e, yine repo ile yatırım fonlarından alınan stopajların da aynı oranda düşürülmesi öngörüldü.

Yabancıların gelişi kolaylaşacak

Henüz taslak aşamasında olan düzenleme hükümete sunulacak. Eğer hükümet tarafından da kabul edilirse, 2010 yılı içinde yasa tasarısı Meclis'e sunularak yürürlüğe girmesi sağlanacak. Düzenlemenin amacı, yerli ve yabancı yatırımcıların Türk piyasalarına girişlerini artırmak ve bunun sonucunda da faizleri aşağıya çekmek olacak. Hazırlanan bu düzenleme ile Maliye Bakanlığı hem yerli ve yabancı yatırımcılar arasındaki stopaj vergisindeki farkları ortadan kaldırmak hem de yatırım araçları arasındaki vergileri eşitlemeyi planlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber