MHP Anayasa için somut öneri bekliyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Ocak 2010 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

RİFAT BAŞARAN

ANKARA - Anayasa değişikliği konusunda tartışmalar sürerken MHP, AKP'den gelecek somut öneri bekleme kararı aldı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ?Somut öneriyi bekliyoruz. Önce somut öneri gelmeli? dedi.

Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin Anayasa değişikliği için ?şartlı evet' demesinin ardından partinin Meclis grubu dar kapsamlı bir toplantı yaparak durumu değerlendirdi. Bahçeli'nin talimatları doğrultusunda, AKP'nin ortaya koyacağı öneri bekleniyor. Daha önce de hükümetin birkaç kez Anayasa değişikliğini gündeme getirdiği ancak somut bir öneri getiremediğini belirten MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ?Önce somut öneriyi görmemiz lazım. AKP'den henüz bu yönde bir temas olmadı. Önce somut öneri önümüze gelmeli? dedi.

MHP azami uzlaşmanın sağlanması konusunda ısrarlı. Yapılacak bir Anayasa değişikliğinin yalnızca iktidar oylarıyla ya da iki partinin anlaşmasıyla yapılmasına sıcak bakmayan MHP, bu nedenle başta CHP olmak üzere Meclis'teki diğer partilerin de içinde olacağı bir uzlaşma zeminini şart koyuyor.

MHP, parti kapatmaların zorlaştırılması, dokunulmazlıkların sınırlandırılması, Anayasa Mahkemesi gibi bazı yargı oranlarının görev tanımlarının yeniden yapılması, eğitim hakkı ve inanç özgürlüğü gibi konularda Anayasa'da değişiklik yapılmasına sıcak bakıyor. Ancak partinin bir değişiklik için ön şartı, demokratik açılımın Anayasa'ya girmemesi. ?Türkiye'nin üniter yapısını ve milli birlik, beraberliği bozabilecek sonuçlara yol açacak bütün değişikliklere' MHP kapalı.

Anayasa değişikliğinin hazırlığının, ?Anayasa Uzlaşma Komisyonu' tarafından bir yıl boyunca yapılması, değişikliğin ise ?toplumsal sözleşme' olarak 24'üncü Dönem Meclis'i tarafından gerçekleştirilmesini öneriliyor. Vural şu görüşleri dile getirdi:

?Anayasa'nın belirli maddelerinin değiştiren bir paket de olabilir, tümü de değiştirilebilir. Ancak AKP'ye karşı bir güven eksikliği oluştu. Özellikle birlik-beraberlik, üniter yapı konusunda ciddi endişelerimiz var. Anayasa değişikliği teklifleri zaman zaman gündeme gelse de AKP somut adım atmadı. Önce bunun için uzlaşma aranıp zemin belirlenmeli. Ardından usul belirlenip çalışma başlamalı. Değişiklik aşamasına gelindiğinde Meclis de yenilenmiş olmalı. Türkiye Cumhuriyeti devletinin tanımlayan maddeler dışındakiler tartışılabilir, azami uzlaşma aranır. Milletin iradesi de ortaya konulan bu önerilerle şekillenir. Bu şekilde yapılacak bir Anayasa değişikliği, geniş kabul görür.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber