Fedakar öğrenciler, sistemi eleştirmek yerine üretiyorlar

Haber Giriş : 07 Şubat 2005 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fedakar öğrenciler başarıyı paylaşıyor

İstanbul'un seçkin kullarında okuyan gençler LGS ve ÖSS sınavına hazırlanma imkanı bulamayan öğrencilere Kavacık'taki Pembe Ev'de ücretsiz ders veriyor.

Sistemi eleştirmek yerine üretiyorlar

Emirhan Emirgen (yanda, solda) tarih dersleri veriyor. Kursa katılan gençlerin ders yılı başında gitmek istedikleri okul hakkında bile en ufak bir hayalleri olmadığını söyleyen Emirhan, Şimdi kaç net yaparlarsa nereye girebileceklerini biliyorlar, işin kuralını öğrendiler diyor. Robert Kolej üçüncü sınıf öğrencisi Birce Karabey (yanda, ayakta) mahalle okulundan sonra disiplinli çalışarak Robert Kolej'e girmeyi başardığını anlatarak, Şimdi benim gibi pek çok kişinin bu hakka sahip olmasını istiyorum diyor.

Hayatlarındaki en zorlu sınavları başarıyla verip Robert Kolej ve Avusturya Lisesi'nde okuma hakkı kazandılar, Boğaziçi 1 Üniversitesi'ne dereceyle girdiler. Şimdi bu sınavlara hazırlanmak için maddi imkan bulamayan yaşıtları için gönüllü olarak dershane açtılar.

Kavacık'ta Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın kullanıma sunduğu Pembe Ev'de açtıkları kursta sabah 08.00'den akşam 18.00'e kadar tüm hafta sonlarını ders vererek geçiren gençler, biriktirdikleri harçlıklarıyla öğrencilerine test kitapları alıyor, onların kırtasiye ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Kavacıklı gençlere hem model hem öğretmen olan yaklaşık 90 genç, amaçlarını eleştirdiğimiz sınav sistemine yeni kurbanlar vermek istemiyoruz diye açıklıyorlar.

AZİMLİ OLMAK YETERLİ

Lise Giriş Sınavı (LGS) ve öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)'na yeterince ha-zırlanamadığı için okuma imkânı bulamayacak ya da hayal ettiği eğitimi alamayacak öğrenciler tek kuruş ödemeden bu kursa katılabiliyor. Kursa katılmanın şartları; çalışma disiplinine salip olmak, geleceğe yönelik eğitim hayali bulunmak ve ailesinin durumu ek hazırlık yapmasına izin vermemek. Eğitim dönemi başında tek tek seçilen 307 öğrenci şimdi bu kurslara katılıyor.

LGS sınavının derslerini Avusturya Lisesi ikinci sınıf öğrencilerinden Deniz önengüt, Eren ileri, Emirhan Emirgen, Güney Işıkara ve Robert Ko-lej'den Birce Karabey veriyor. Bu sınıfın 10 öğrencisinden hepsi, şu andaki netleri ile Anadolu Lisesi'ne girmeye aday gözüküyor.

TAKTİK DE VERİYORLAR

ÖSS sınavına hazırlık kurslarında Boğaziçi Üniversitesi'ne derece ile giren gençler eğitmenlik yapıyor. Saime Sarıkaya Boğaziçi Fizik Bölümü'nü bu yıl kazanmış. Üniversitede eğitimini sürdürürken bir yandan Kavacık Lisesi öğrencilerine fizik dersi veriyor. Toplum için bir şey yapmak istedim. Yapabileceğim en iyi şey geçen iki yıl boyunca hayatımı karartan üniversite sınavına girme stresi çeken insanlara destek olmaktı diyor.

Avusturya Lisesi ikinci sınıf öğrencisi Deniz önengüt fen dersi veriyor. Öğretmen olmak önce beni korkuttu. Ancak o sınava daha iki yıl önce ben de girmiştim. Sınavın zorluklarını bildiğimden taktikleri konusunda da çok şey verebileceğimi gördüm diyor.

Bu dershanede aynı zamanda gençlere sınav sırasında stres kontrolüne yönelik psikolojik destek veriliyor. Genç öğretmenler öğrencilerine daha iyi eğitim vermek için dershanelere giderek ders verme teknikleriyle ilgilyiestek programlar alıyorlar.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber