Buzlu yolda eller cepte yürümeyin

Haber Giriş : 27 Ocak 2010 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk ve kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Bu olumsuzluklardan birisi ise buzlu yollarda düşüp yaralanmalar.

Şehir merkezlerinde kaldırımların ve yolların buzlu olması nedeniyle düşmemek ve herhangi bir yerinizin düşme sonucu kırılmaması için öncelikli küçük adımlarla mesafeyi kat etmek gerekiyor. Daha da önemlisi ellerin cepte olmaması şart. Eller cepte iken kayma sonucu meydana gelecek düşmelerde kırık vakalarının sayısı daha çok artıyor.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baktır, kış aylarında kırık vakalarının arttığına dikkat çekti.

Baktır, yaz aylarında ağaçtan ve yüksekten düşmeye bağlı kırıkların, kış aylarında ise buzlu yolda yürürken kayma sonucu düşme anında olduğunu ifade etti.

Bu nedenle kışın yürümeye çok dikkat edilmesini isteyen Baktır, öncelikli olarak yolda yürürken korku içerisinde olunmamasını istedi. Korkunun panik ve ardından düşmeye neden olacağına anlatan Baktır, normal zamanlarda olduğu gibi büyük adımlarla değil küçük adımlarla, eller cepte olmadan yürümenin daha uygun olacağını kaydetti.

Baktır, ellerin serbest olmasının düşerken avuç içinin dışa dönük olarak yere temas sağlamasının kalçaya binen yük hafifleteceğine işaret etti.

Düşme sırasında dirseklerin yere temasının önlenmesi gerektiğini dile getiren Baktır, bu durumlarda özellikle yaşlılarda kemik erimesine bağlı bilek kemiklerinde kırıklar oluştuğunu hatırlattı.

Baktır, tedavisi en zor kırıkların kalçada meydana gelen kırıklar olduğunu ve bu yüzden hastanın uzun süre yatağa bağlı kaldığını vurguladı.

Baktır, düşme esnasında en çok görülen vakaların arasında kafa çarpmasına bağlı olarak oluşan travmaların da bulunduğunu dile getirdi.

Baktır, bu vakaların beyin kanamasına kadar varan sorunları ortaya çıkartabileceğini vurgulayarak çok dikkatli olunmasını istedi.

Yaşlıların kış aylarında mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını isteyen Baktır, "Kış aylarında bir şekilde dışarı çıkan yaşlılarımızın daha çok kırık şikayeti ile geldiğini görüyoruz. Genelde birçoğunda ise kalça kemiğini kırılmasına bağlı şikayet oluşuyor. Her yıl neredeyse yaklaşık 30 kişi bu nedenle bize başvuruyor. Kış aylarında görülen bu tür olaylar, özellikle İskandinav ülkelerinde çok yaygındır. Çünkü, bu ülkelerde ortalama ömür 90 yıldır. Bilindiği gibi yaşlılarda kemik erimesine bağlı olarak kemikler kırılgan bir yapıya sahiptir." diye konuştu.

Sibirya soğuklarının diğer bir etkisinin ise yüz felçlerine neden olunabileceğini aktaran Baktır, insanların mümkün olduğunca soğuklarda bere takmalarını ve yüzün korunması için kaşkol kullanılmasının faydalı olacağına işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber