Kredi kartlarına çeki düzen geliyor

Haber Giriş : 10 Şubat 2005 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK, kredi kartları ile ilgili kanun taslağını gelecek hafta açıklayacak. Taslağa göre, taksitli satışlara düzenleme yapılacak; peynir ekmek gibi kart dağıtılamayacak.

Bankalar, kredi kartları konusunda ipin ucunu kaçırınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) devreye girerek bir tasarı hazırladı. Kredi kartı piyasasına çeki düzen vermeyi hedefleyen BDDK, son şeklini verdiği Kredi Kartları ve Banka Kartları Kanun Tasarı Taslağı'nı Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'e sunarak kanunlaşmasını bekleyecek. Tasarı kanunlaşırsa bankalar peynir ekmek gibi kredi kartı dağıtamayacak, her şeye taksit uygulanamayacak.

Dün İstanbul Hilton Otel'de BDDK, Dünya Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen ''Risk Yönetimi'' konulu seminer sırasında gazetecilerin sorularını cevaplayan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Kredi kartları konusunda, herkes bir şekilde nehrin akıntısına kapılmış gidiyor. Gerektiği zaman BDDK olarak, onun belirtilerini de görmeye başladık, bu akıntıyı bir şekilde durdururuz." Bilgin, BDDK'nın bu konuda hazırladığı taslak önümüzdeki hafta açıklayacaklarını söyledi.

Firmalar bilançolarını düzeltmeli

Bilgin, dünya bankacılık sektöründe 2007'de uyulması zorunlu hale gelmesi beklenen "Basel II" kriterlerine Türk bankacılık sektörünün uyumu konusunda açıklamalarda bulunan Bilgin, firmaların iyi ihracat ve ticaret yapsalar bile bilançolarını düzeltmedikleri takdirde Basel II kriterlerine göre bankalardan kredi bulmakta epey zorlanacaklarını kaydetti. BDDK Başkanı, bu konuda TOBB'a büyük görev düştüğünü söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince de, bankalarda risk yönetimi ile ticari yönetim arasında iyi bir dengenin kurulmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bir bankaya 'risk alma' demek işlemlerini kısıtlamak demektir. Risk ve getiri arasında kaçınılmaz bir geçişkenlik vardır" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber