Bomba ihbarının yapıldığı e-mailin sahibi konuştu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2010 21:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da bir ihbar üzerine durdurulup aranan silah yüklü kamyonla ilgili olarak ihbarcıların kimlik tespitine çalışılırken, sürpriz bir gelişme yaşandı. Emniyete kamyonun ihbar edildiği "mehmetali06168" isimli mailin sahibi Balıkesir'de ortaya çıktı.

Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 2. sınıf öğrencisi A.B.A. (23), söz konusu mail adresini medyada çıkan haberlerin ardından araştırdığını, boş olduğunu görünce de kendi adına kayıt yaptırdığını söyledi.

Amacının emniyet birimlerine yardımcı olmak olduğunu söyleyen A.B.A., İhlas Haber Ajansı'na konuştu.

A.B.A., mail adresini aldığı günden beri yüzlerce mesaj geldiğini, bu adres üzerinden açtığı sayfanın da binlerce ziyaretçi tarafından görüntülendiğini söyledi.

"Gerçek ihbarcı ben değilim" diyen A.B.A., sahte ihbar mailinin Amerika'da çıkan adresinin de sahte olduğunu düşündüğünü, emniyetin servis sağlayıcı Microsoft şirketiyle iletişime geçmesi halinde gerçek ihbarcıya ulaşılabileceğini söyledi.

A.B.A. olayı şöyle anlattı:

"İhbarı yapan kişinin mail adresini haberlerde görür görmez merak ederek bu adrese ulaşabilirmiyim diye adresi kontrol ettim. Daha sonra adresin sahibi olmadığını anlayınca hemen kayıt yaptırarak bu adresi acaba kimler ekleyecek, kimler mail atacak, kimler benle iletişime geçecek diye beklemeye koyuldum. Tabii bu bekleme sırasında birçok kişiden mail geldi.

Birçok önemli kişi beni listesine ekledi, benle görüşmek istediklerini söylediler. Çok kötü sözler de sarfettiler. Tabi muhatabı ben olmadığım için dikkate almadım. Daha sonra emniyet bu kişiyi arıyordu, IP adresi üzerinden ulaşılabilir diye. Kimilerinin yansıma üzerinden gönderilmiş dediği IP adresine ben ulaşılamayacağını düşünüyorum. Çünkü o tarz çok program var. Zaten bu adres de internet ortamına düştüğü için 'önemsiz posta' klasörüne yüzlerce e-posta geldi aynı yöntemle. Bu nedenle emniyetin bu adrese ulaşabileceğini zannetmiyorum. Ancak, benim kendi düşünceme göre, bu ihbarı yapan kişi o adresi kullanmadan önce varlığını, yokluğunu iyice kontrol etmiştir.

Çünkü yaptığı ihbardan sonra başka birisinin üzerine kalmasın diye, tamamen anonim olması düşüncesiyle bu sahte adresi kullanmıştır. Emniyet bu eposta servisini sağlayan Microsoft şirketiyle iletişim kurarsa bu adresin daha önce alınıp alınmadığıyla ilgili, kullanılıp kullanılmadığıyla ilgili bilgi alabilir. Düşünceme göre tüm sorgular IP adresine kaydoluyor. Şu an ben bir adres almak istesem sorgu yaptığım zaman otomatik olarak Microsoft sunucularına kaydoluyor.

Emniyet bu şirketten talepte bulunarak adresin gerçek IP adresine ulaşabilir. Bu olmasa bile adres belki daha önce kulanılmış olabilir. 2002, 2003, 2004 yıllarında kullanılmış ve daha sonra kullanılmadığı için kapatılmış olabilir. Benim daha önce internet üzerinden web güvenliği konusunda çok çalışmalarım olmuştu, emniyete belki bir yardımım olabilir diye bu adresi web güvenliği, e-posta güvenliği konusunda bazı yöntemlerle almaya çalışacaktım. Baktım ki adresin sahibi yok, hemen kaydını yaptırarak en azından kimler tarafından irtibat kuruluyor, kimler e-posta gönderip benimle iletişime geçecek düşüncesiyle aldım bu adresi.

Ancak, bu adresin sahteliğiyle ilgili birşeyin de gözden kaçırılmaması gerekir. Bu eposta hizmetini sağlayan şirket aynı şekilde uzantısı olan epostalarından başka bir kişiye ileti gönderdiğinde imza kısımlarında reklamları geçer. Yani anonim olarak değil de o adres üzerinden gönderilmiş olsaydı emniyete ulaşan iletinin altında o şirkete ait bir reklam ibaresi yer alır. Ancak bu yoksa bu adresin sahteliği hakkında emniyet daha ilk anda bir açıklama yapabilirdi basına, sahte olduğuyla ilgili. Çünkü bu adres gündemde çok kaldı"

"Uygur Türkleri için yaptım"

A.B.A., adresine en fazla mesajın medya kuruluşlarından geldiğini anlattı. Önemli gazete ve televizyonların röportaj talebinde bulunduğu sahte mailin sonradan sahibi olan A.B.A., bu mail üzerinden göreceği ilgiyi tahmin ettiği için bunu Uygur Türkleri'nin sesini duyurmak amacıyla yaptığını kaydetti.

Babası da eğitimci olan üniversite öğrencisi A.B.A., "Basın kuruluşlarından o kişi sanarak röportaj teklifleri geldi bana. Ben o zamanlar pek değerlendirmeye almadım. En çok göze çarpan mailler medya kuruluşlarından geldi, 'bizimle görüşebilir misin, röportaj yapabilir miyiz' diye. Bazı üniversitelerden tebrikler de geldi, başka şahıslardan küfür edenler de oldu. Ön yargılı insanlar çoktu. Bu adresin gerçek sahibi mi, değilmi diye düşünmeden birçok küfürlere maruz kaldık. Ama tabi gerçek muhatabı ben olmadığım için bunları dikkate almadım" dedi.

A. B. A, "Olaydan hemen sonra bu mail adresini web'e düşer düşmez aldım. Bir gün sonra bu adresle ilgili haber yayınlandı, basın kuruluşlarına yine aynı adres üzerinden bir ileti göndererek kendi kişisel sayfamda yayınladım haberi. Teknik bilgi de verdim bu konuda, gerçek kimliğimi açıklamadım. 'İdikut' takma adını kullandım. Uygur arkadaşlarla bir bağlantım var, onların davalarıyla ilgili toplumumuz bilgilensin diye bu adı kullandım. Bu adres üzerinden haber yapıp tanıttım, kısmen amacıma da ulaştım. Haber yayınlanır yayınlanmaz dakikada 10'dan fazla farklı IP adreslerinden giriş çıkışlar oldu" şeklinde konuştu.

"Ben 'idikut'un reklamını yapmış oldum. Bu konunun haber değeri de yüksek olduğu için kendi kişisel çıkarımı düşünmeden bir amaca yarasın diye böyle bir girişimde bulundum" diyen A. B. A, "Kamuoyu bilsin istedim, çünkü konu çok ciddi. Öğrenci olduğum için birgün başıma iş gelebilir diye düşündüm. Ben bu tür girişimlerde delille iş yaptığım için herhangi bir korkuya kapılmadım. Ama aileme bunu söylemekle hata yaptığımı düşünüyorum. Özellikle babam bu konularda çok hassas olduğu için sürekli tepkisiyle karşılaştım. Onlar da gündemi bildikleri için korku ve endişeye kapıldılar" diye konuştu.

"İhbarı yapanla bir bağlantım yok"

Balıkesirli 23 yaşındaki öğretmen adayı A.B.A., yaklaşık 10 yıldır bilgisayarlar ile haşır neşir olduğunu, iyi derecede İngilizce ve Uygurca bildiğini anlattı.

Bilgisayar üzerinde kendini geliştiren A.B.A., kendine o kadar güveniyor ki, hacker'lara karşı hacker'lık dahi yapıyor. notlarını öğrenmek için üniversitenin veri tabanına istediği zaman girebilen A.B.A, askeri mühimmat yüklü kamyonla alakalı ihbarı yapan şahıs ile bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.

"İçin son derece rahat" diyen A.B.A., "Ben bu adrese girip yaptığım görüşmelerle alakalı herhangi bir sıkıntı içinde değilim, şu an bu konuda rahatım. Gerçekleri de kamuoyuna açıklamak gerekiyordu. Hacker saldırıları yapıldı, eposta adresine çapraz saldırılar düzenlendi. Ben bu saldırıları kontrol ettiğimden java ayarları bunları çalıştıran komutları yine aktif ettiğim için kimse bu adrese sahip olamadı. Adresi üzerinden emniyete ihbar yapan kişiyle benim herhangi bir bağlantım yoktur. Sadece ben bu adresi haberlerde gördüğüm için konu da riskli olunca emniyete katkım olabilir düşüncesiyle adresi almaya çalıştım" dedi.

A. B. A sözlerine şöyle devam etti:

"Kısa süre sonra bunun sahibi olmadığını görüp meraka kapılarak adresi aldım. Amerika'dan bir yer çıkmıştı. Bu genellikle gereksiz postaya düşen IP adresidir. Bu şekilde bulunamaz. Ancak, adresin daha önce kullanılıp kullanılmamış olduğunu emniyet microsoft ile irtibat kurarak anlayabilir. Veya bu adresin emniyete ihbar yapmadan önce bu adresin sahibi olup olmadığını o kişinin kontrol ettiğini düşünüyorum.

Kaç günlük? 5 günlük bir süreç ise yani Genelkurmay'dan o el bombalarına numara verilmesi olayı haberi oraya iletildiği zamandan beri bu kişinin böyle bir düşünceye kapıldığını tahmin ederek başkasının üzerine kalmasın diye sahte bir eposta adresi kullanmıştır. Bu adresin kullanılmayan adres olduğu anlaşılması için de mutlaka Microsoft'un Hotmail üzerinden bu adresin sorgusunu yaptığını düşünüyorum.

Bu sorgu yapılmışsa yapılan tüm sorgular ıp adresinden geçtiği için her kim ise emniyet kim sorgu yaptıysa gerçek IP adreslerine ulaşabilir. Ama şu da var, "neden 06168?" diye düşündüm. Yanılmıyorsam Ankara'da böyle bir posta kodu olması lazım. Böyle ihtimaller de düşünerek oralarda telefon görüşmesi veya kayıtları kim geçiyorsa orası incelenebilir. Benim gerçek kişi olmadığımla ilgili bir endişem yok"

Fan kulüp bile açmış

Balıkesirli bilgisayar kurdu A.B.A, "mehmetali06168fhotmail.com" adresini ilk günler aktif olarak epey kullandığını, ana haberlerde adres yayınlandığı zaman iki gün içinde 50'ye yakın kişinin listesine eklediğini söyledi.

A.B.A., "Bu işi biraz eğlenceye dökmek için o adresin facebook kaydını yaparak mehmetali fan clup açtım, parantez içinde de (kozmiktir) yazdım" diyerek bunun üzerinde eğlendiğini de sözlerine ekledi. A.B.A., sahte mail ile ihbar yapan gerçek şahsiyetin bir an önce ortaya çıkması gerektiğini söyledi.

Kullandığı mail adresini aldığı gerçek ihbarcıya seslenen A.B.A.,"Bu ihbarı yaparken devlete yardım amaçlı ihbar yapmak istiyorsa kimliğini bence gizlememeli. Bildiği çok şeyler varsa gizli tanık olarak devlete yardımda bulunabilir. Bu şekilde hareket ederek yani kendi adresini gizlemekle sadece ortalığı karıştırmaya yönelik davranışta bulunmuş olur. Ama gerçekten vatanı için, ülkede herhangi bir gizli işler çevriliyorsa adresini gizlemeden direk emniyete kendisini söyleyip gizli tanık olmak istiyorum diyerek bildikleri varsa emniyete aktarabilir" diyerek, hala meçhul olan ihbarcıya, "gizli tanık" olarak ortaya çıkmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber