Erdoğan'a acil durum yetkisi

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, dağınık halde bulunan acil durum yönetiminde, Başbakan'a bağlı merkezi bir modele geçiyor

Dağınık haldeki acil durum yönetimini tek elde toplamak, birimler arasındaki koordinasyonu sağlamak ve müdahale gücünü artırmak için doğrudan Başbakan Tayyip Erdoğan'a bağlı Acil Durum Yönetimi Genel Sekreterliği kurulacak. Sekreterliğin kuruluşuna ilişkin yasa tasarısı taslağı, Başbakan Tayyip Erdoğan'la, ilgili bakan ve birimlerin görüşüne sunuldu.

Sürekli etkinlik

ABD'deki Federal Acil Durum Yönetim Ajansı modelinin örnek alındığı taslağa göre, kurulması öngörülen sekreterlik, doğrudan Başbakan'a bağlanacak, ayrı bir bütçeye sahip olacak ve il ve ilçelerde de örgütlenecek. İl özel idareleri ve belediyeler bünyesinde de acil durum merkezleri kurulacak. Genel sekreterliğin danışma kurulları da bulunacak. Merkezin genel sekreteri bizzat Başbakan'a sorumlu olacak. Genel sekreterliğin ana hizmet birimleri, risk, zarar azaltma, hazırlık ve iyileştirme, müdahale ve acil durum yönetimi merkezi, itfaiye hizmetleri, eğitim, tatbikat hizmetleri ve standartları, uluslarararası ve sivil toplum ilişkileri stratejik planlama, değerlendirme ve bilgi teknolojileri, kaynak planlaması ve yönetimiyle güvenlik ve sivil asker işbirliği başkanlıklarından oluşacak. Bu birimler acil durumlar dışında da faaliyet gösterecek.

Sivil-asker işbirliği

Genel sekreterlik, ülke güvenliğini ve halkın huzurunu etkileyecek ölçekteki doğal ve insan kaynaklı afetler, terör, nükleer kazalar, ağır ekonomik bunalım, tehlikeli ve salgın hastalıklar, iç ve dış göç, iltica ve nüfus hareketleri gibi durumlardan, seferberlik ve savaş hali durumuna kadar olan her türlü olağandışı olayla ilgili acil durum yönetiminin ülke düzeyinde etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için önlem alacak. Koordinasyon görevini üstlenecek ve sivil-asker işbirliğinin esaslarını belirleyerek, politikalar üretecek ve uygulayacak.

Acil durum merkezi, itfaiyelerin standartlarını da belirleyecek, bu hizmetlerin desteklenmesi ve denetlenmesiyle ilgili düzenlemeleri de yapacak. Ana hizmet ve görevleriyle ilgili konularda Genelkurmay Başkanlığı, bakanlıklar, kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle işbirliği ve koordinasyon sağlamakla da yetkili ve sorumlu olacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber