Eğitim-İş yönetmelik için MEB'e başvurdu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mayıs 2010 00:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim İş sendikası, 06.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren MEB Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin bazı hükümlerinin eşitlik ilkesi ile hukuk kurallarına aykırı olduğunu belirtti.

Bakanlıkta yapılan toplantıda bir çok hususta murabık kalınmasına rağmen hatada ısrar edilmesinin, eğitim çalışanları ve sendikaların da haklı tepkilerine yol açtığını belirten sendika yönetimi, Bakanlığa resmi yazı yazarak, taleplerini iletti.

İşte, Eğitim İş'in Bakanlığa yazdığı yazıda yer alan talepler

"1- 40 yaş sınırlaması;

40 yaşından gün almamış olmakla ilgili istisna, sadece 4/B lilere tanınmıştır; oysaki KPSS'den dolayı ya da kontenjan eksikliğinden atanamamış öğretmen adaylarına da tanınmalıdır. Yapılan toplantıda da belirtildiği gibi, en azından özel sektörde ya da başka kurumlarda eğitim-öğretim hizmeti ile uğraşmış olanlara ya da üniversiteyi 40 yaşında kazanarak mezun olmuş öğretmenlere de istisna getirilmelidir. Kadrosuzluktan yıllarca kadrosuz usta öğretici olarak devlet okullarında okul öncesi öğretmeni olarak görev yapanlar dahi mağdur edileceklerdir.

2- Zorunlu hizmet affı yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere hüküm altına alındığı halde, zorunlu hizmetten muaf edilen ve zorunlu hizmet bölgesinde şu anda fiilen görev yapmakta olan öğretmenlere yer değiştirme hakkı verilmemesi, bu affı zorunlu hizmet bölgesinde olmayanlara verilmiş bir af olarak sınırlayacaktır. Zorunlu hizmet bölgesinde bulunan öğretmenler 3 yıl orada görev yaptıkları takdirde, eski mevzuata göre de bu süreyi tamamlamış olacaklarından, bu af anlamsız kalacaktır.

3- Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirmeler Bölümü'nün 35. maddesinde yer alan ?Bu Yönetmeliğin 14 ve 15'inci maddeleri kapsamında öğretmenliğe atananların, özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için son olarak atandıkları görev yerlerinde en az bir yıl süreyle görev yapmış olmaları gerekir.? hükmü Danıştay 2. Dairesi'nin 2009/249 esas numaralı kararına aykırı olduğundan düzeltilmesi gerekmektedir.

4- Yönetmeliğin 7. maddesi; ?(7) Yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunan öğretmenlerin atamaları, alanlarındaki norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır.? şeklinde

MADDE 45 ? (1) Özür durumuna bağlı yer değiştirmelerde, öğretmenlerin özür gereklerinin karşılanabilmesi bakımından öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarının tamamı il millî eğitim müdürlüklerince elektronik başvuru sayfasına yansıtılır.

şeklinde olduğu halde; özür durumunda norm kadro açığı bulunan tüm okullar yansıtılırken, isteğe bağlı ve zorunlu yer değiştirme atamalarında yansıtılmamaktadır. Burada bir çelişki ve keyfiyet vardır.

Kaldı ki eski mevzuatta sıra atamaları söz konusu olduğundan öğretmen, ilgili kurumda sıraya girmekte ve açık oluştuğu anda atanabilmekte iken; öğretmenin bu hakkı da elinden alınmış olacaktır. ?(2) İl millî eğitim müdürlükleri, il içi ve iller arası yer değiştirmeler ile emeklilik ve benzeri nedenlerden dolayı oluşan öğretmen ihtiyacını göz önüne alarak öncelikle öğretmen istihdamında güçlük çekilen yerler ile mahalli imkânlarla ihtiyacı karşılanamayan ya da en fazla öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarından başlanmak suretiyle atama yapılması istenilen alanlar ve eğitim kurumlarını tespit ederek Bakanlığa bildirir.? hükmü gereği, öğretmenlerin istedikleri kurumlarda açık bulunsa dahi yer değiştirmeleri mümkün olmayacaktır.

5- Bu şekilde boş kalan kurumlar; yönetmeliğin 45. maddesinin (2) fıkrasında yer alan ?Yer değiştirme suretiyle atamalar sonucu norm kadro açığı oluşan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, bu yönetmeliğin 19'uncu maddesinde belirtilen öğretmen atama döneminde yapılacak atamalarla karşılanır.?

gereği doldurulabilecektir. Yani ilk atama, kurumlar arası atama ya da açıktan atama öğretmenlerle karşılanacaktır. Bu da mevcut kadrolu öğretmenlerin hak kayıpları anlamına gelmektedir.

6- Bu nedenlerle sıra çalıştırılması ve açık bulunan tüm kurumlara yer değiştirme olanağının sağlanması yerinde olacaktır.

7- Özür grubu yer değiştirmelerde il emri uygulamasının bakanlık tarafından birkaç ay evveline kadar emirlerle de olsa uygulandığı halde yönetmelikte yer almaması, tüm paydaşların ortak taleplerine de aykırıdır.

Yukarıda açıkça ifade edilen maddeler ve diğer hususlarla ile ilgili olarak gereğinin yapılmasını talep ederiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber