Yargıtay: Hakimler Adalet Bakanlığı'nın memuru değil

Haber Giriş : 25 Şubat 2005 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, hakimlerin Adalet Bakanlığı'nın memuru olmadığını vurgulayarak, hakimin görev kusuru nedeniyle bakanlıktan tazminat istenemeyeceğine karar verdi.

Kararda, bağımsız olan hakimlerin şahsına dava açılabileceği, kaybetmesi durumunda da tazminatı kendisinin ödeyeceği belirtildi.

Hakimin görev kusuru işlediği gerekçesiyle acı ve sıkıntı çektiğini öne süren bir vatandaş manevi tazminat talebiyle Adalet Bakanlığı'na karşı dava açtı. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, bağımsız konumda bulunan hakimler hakkında Adalet Bakanlığı'ndan tazminat talebinde bulunulamayacağı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Dava konusu olay İstanbul'da meydana geldi. Hasan M. adlı bir vatandaş, açtığı bir davaya bakan hakimin gerekli araştırmayı yapmadan kendisi hakkında vasi tayin edilmesi için sulh hukuk mahkemesine ihbarda bulunduğunu öne sürdü. Bunun üzerine akli melekelerinin yerinde olduğunu gösteren doktor raporu alan Hasan M. bu rapora rağmen ihbarını geri almayan hakim hakkında Adalet Bakanlığı'na karşı dava açarak tazminat talebinde bulundu. Davaya bakan İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, davanın görev kusuruna dayanması nedeniyle idare mahkemesinde görülmesi gerektiğini belirterek görevsizlik kararı verdi. Yapılan temyiz başvurusu üzerine davaya bakan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, hakimlerin bağımsız olduğunu ve bakanlık memuru kabul edilemeyeceklerini vurgulayarak yerel mahkemenin kararını bozdu

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber