MEB SBS'de hata yapmıştır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Haziran 2010 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK)'in yaptığı bir çok sınav sonucunda çıkan skandallara bir yenisi daha eklendi. Bu kez tartışma konusu İlköğretim 7.ve 8.Sınıf öğrencilerinin girdiği ?Seviye Belirleme Sınavı? tartışma konusu olmuştur.

MEB 3.yılına giren SBS'lerde önemli bir değişiklik yapmıştır fakat bu değişiklikten okul yöneticilerinin dahi haberi yoktur.

Nedir değişiklik?

Sınavda yer alan Yabancı Dil Testinde 4 dilden sorular bulunmaktadır. Bunlar İNGİLİZCE, ALMANCA, FRANSIZCA, İTALYANCA?

Önceki yıllarda bu dillerin cevap anahtarları aynı idi. Bu yıl ise bu uygulamaya son verildi. Yani A kitapçığı kullanan bir soru kitapçığının Yabancı dil bölümüne gelindiğinde İngilizce testinin 1.sorusunun doğru cevabı A ise ALMANCA, FRANSIZCA, İTALYANCA testlerinin 1.sorusunun doğru cevabı da A seçeneği idi.

Bakanlık bunu değiştirerek her bir dilin cevap anahtarını ayrı ayrı belirlemiştir.

6 ve 7. Sınıfta sınava girmiş bir öğrenci bu yıl 8.sınıfta sınava girmiş olsun. Bu öğrenci hem Almanca hem de İngilizce bilgisine sahipse İngilizce testini çözerken örneğin çözemediği 10.sorunun doğru seçeneğine Almanca testinin 10.sorusunu çözerek cevaplandırabiliyordu.

Aynı öğrenci 6 ve 7.sınıfta girdiği sınavlarda böyle bir özellikten yararlanmıştır. Bu yıl ise yararlanamamıştır. Konumuz yararlanmalı mıdır, yararlanmamalı mıdır sorularının cevabı değildir.

Sorun da bu noktadan kaynaklanmamaktadır.

Asıl sorun Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı bu değişiklik noktasında öğrenci, veli, öğretmen ve okul idarelerini uyarmaması sorunudur.

Çünkü bu değişiklik konusunda bilgilendirme yapılmadığı gibi kılavuzda da bu noktada açık bir hüküm yoktur.

MEB ?Geçmiş yıllarda yabancı dil testlerinde her dil için aynı cevap anahtarı kullanılırken bu yıl bu uygulama kaldırılmıştır. Her dil testinin cevap anahtarı farklıdır.?

Şeklinde bir ibareyi kılavuza ve kitapçıklara koymuş olsa idi, sınavı gerçekleştiren yönetici ve öğretmenler izah etse idi bu sorunla karşılaşılmayacaktı.

Soru kitapçıklarını incelediğimizde;.

8.Sınıf Soru Kitapçığı ve 7.sınıf A kitapçığında

BU GRUPTAKİ SORULAR YABANCI DİLLERE AİTTİR. OKUDUĞUNUZ YABANCI DİLE AİT SORULARI CEVAPLANDIRINIZ.

İbaresi yer alırken;

7.Sınıf Soru Kitapçığnda;:

bu ibarenin olmaması da bir büyük bir yanlıştır.

Kılavuzda ise Yabancı Dil konusunda geçen cümleler;

l. Öğrenci 2(iki) yabancı dili zorunlu eğitim olarak alıyor ise velinin sınavda talep ettiği dili e-Okul sistemine işlemek.

Öğrenci, 2 (iki) yabancı dil eğitimi zorunlu olan okullarda öğrenim görüyorsa velinin okul müdürlüğüne verdiği dilekçede talep ettiği yabancı dile ait testleri çözecektir. Okul müdürlüğü velinin bu talebini e-Okul sistemine işleyecektir.

Şeklindedir. Bu cümlelerden de her bir Dil'in cevap anahtarının farklı olduğu anlamı çıkarılamaz.

Bilindiği gibi SBS ?de 7.sınıflarda Sosyal Bilimler Testinde 16,17,18

8.Sınıflarda ise 17,18,19,20 Sorular iki kez yazılmıştır. Çünkü bu bölümdeki sorular Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularıdır.

Bazı öğrenciler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi okumadıklarından onlar için ayrıca Sosyal Bilgiler soruları hazırlanmıştır.

Bu durum kitapçıkta açıklayıcı olarak;

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNİ OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLA-YACAKLARDIR. (Burada Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları vardır)

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNİ OKUMAYANLAR AŞAĞIDAKİ SORULARI CE-VAPLAYACAKLARDIR. (Burada Sosyal Bilgiler soruları vardır)

Bu durumda SBS de bu sorulardan birinde takılan öğrenci diğer testten çözebilmektedir. Çünkü cevap anahtarı aynıdır. Örneğin 17.sorudaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusunu yapamayan bir öğrenci 17.Sosyal Bilgiler sorusuna bakarak çözebilmektedir.

Bu durumda geçmişte Yabancı Dil konusunda uygulanan daha doğrusu geçmiş yıllarda uygulandığı halde bu yıl kaldırılan sistemin gerekçesi nedir? Bu sistem daha önce de OKS'de uygulandığına göre neden kaldırıldı?

Sorularının cevabından daha önemlisi böyle bir değişiklikten idareci, öğretmen, veli ve öğrenci neden üstüne basa basa bilgilendirilmemişlerdir?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber