Tıp tarihinde bir ilk!

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Temmuz 2010 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

EROL AKKIR Antalya DHA

Akdeniz anemili ablalarının tedavisi için hastalıktan arındırılarak tüp bebek yöntemiyle dünyaya getirtilen ve bugün 5 yaşında olan ikizlerden Muhammet Emin 17 yaşındaki Büşra'ya, Beyza da 18 yaşındaki Ayşegül'e can aşısı oldu.

Konya'da oturan Kayhan çiftinin mutluluğu, kızları Büşra ve Ayşegül'e Akdeniz anemisi (talasemi) teşhisi konulmasıyla gölgelenmişti. Yavrularını sağlıklarına kavuşturabilmek için her çareye başvuran Kayhan çiftine, ablalarına ilik verebilecek ikiz bebek önerildi. Çiftin kabul etmesi üzerine bir plan yapıldı. Gerekli tıbbi müdahaleler yapılarak, çiftin tüp bebek yöntemiyle çift yumurta ikizi sahibi olması sağlandı.

Bebeklerin kordon kanları alınarak, bu alanda dünyaca ünlü olan İtalya'nın Pasero kentindeki San Salvatore Hastanesi'nde saklandı.

Operasyon ve müjde

Ablalaları için dünyaya getirilen ikizler Muhammed Emin ve Beyza, geçen yılbaşında ilik verebilecekleri sını olan 5 yaşını doldurdu. İkizlerin saklanan kordon kanları, ablalarına nakledilmek üzere kurye ile Antalya'ya getirildi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatrik Hematoloji Transplantasyon Merkezi'nde 19 Ocak'ta yapılan operasyonla küçük Muhammed Emin'den alınan ilik ablası Büşra'ya, 10 Mart'ta da Beyza'dan alınan ilik ablası Ayşegül'e nakledildi.

?Onlar her şeyimiz'

15'er gün steril odada izlendikten sonra taburcu edilen Ayşegül ile Büşra'nın kan değerleri iki kez kontrol edildi. Önceki gün yapılan son testleri, ailenin yüzünü güldürdü.

İlik naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Akif Yeşilipek ve Prof. Dr. Volkan Hazar, Büşra ve Ayşegül'ün tamamen iyileştiğini söyledi. Bu özel nakil üzerinde 6 yıl çalışıldığını ve tıp tarihinde bir ilk olduğunu belirten Prof. Dr. Yeşilipek, ?Mutlu sona ulaşmak güzel? dedi.

Ayşegül ve Büşra Kayhan çok zor günler geçirdiklerini, şimdi ise son yapılan testlerin tamamen iyileştiklerinin ortaya çıkmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. İkiz kardeşlerinden söz ederken gözleri dolan Büşra Kayhan, ?Onların bizim için değeri çok büyük. Onlar olmasa belki de biz şu an olamazdık. Bize bu hayatı verebilmek için fedakarlık yapan annemizi, babamızı ve ikiz kardeşlerimizi çok seviyoruz? diye konuştu.

Baba: Çok önemli gün

Konya'da oto yedek parçası ticaretiyle uğraşan baba Şuayip Kayhan, yaşadıkları sıkıntının anılarda kalmasını dileyerek, şunları söyledi:

?Bugün bizim için çok önemli. Çocuklarımın tamamen iyileştiklerini görmek ifade edilemez duygular yaşatıyor. Gösterdikleri ilgi nedeniyle tüm hocalarıma ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.?

Tıp tarihine bir ilk olarak girdi

Antalya'da iki kardeşe yapılan kemik iliği naklini dünyada tıp literatüründe bir ilk yapan özellik, tüp bebekle ikiz gebelik olarak planlanması ve doğacak çocukların doku gruplarının gebelik sırasında buna göre şekillendirilmesi. Prof. Dr. Akif Yeşilipek, 6 yıl süren tedavi sürecinin özelliğini şöyle anlattı:

?Yapılan işlem özünde kemik iliği nakli ancak talasemili iki hasta kardeş için, tüp bebek yöntemiyle gebelik yapıldı. Bu gebelikte oluşturulan ikiz bebeklerden birisi hasta ablalardan birine, diğeri de ikinci hasta ablaya doku grupları uygun verici olarak planlandı. Genelde ikizlerin doku grupları aynıdır. Burada çift yumurta ikizi yaptık. Çocuklar 4 yaşına geldiğinde de hem kordon kanı hem de kemik iliği naklini gerçekleştirdik.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber