Bakan'dan İsrail tohumu açıklaması

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 08 Temmuz 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım Bakanı Eker, Türkiye'nin tohumda İsrail'e bağımlılığının efsaneden ibaret olduğunu belirtti.

Tarım Bakanı Eker, Türkiye'nin tohumda İsrail'e bağımlılığının efsaneden ibaret olduğunu belirterek, ?İsrail'e gıda ve tohum dahil 142 milyon dolarlık tarım ürünü satıyoruz. Bu ülkeden yaptığımız alım ise sadece 27 milyon dolar? dedi...

Türkiye 'nin tohumda İsrail'e bağımlı olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye 'nin her yıl yüksek fiyatlar ödeyerek İsrail'den hibrit tohum ithal ettiği şeklindeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Eker, ?Bu da tarımda gerçeği yansıtmayan efsaneler den biridir. Türkiye, İsrail'den ithal ettiğinden daha fazla gıda ürününü bu ülkeye ihraç etmektedir? dedi.

HORMONLU İLAÇ YERİNE ARI

Bakan Eker şöyle konuştu: ?Türkiye 'nin İsrail'e sattığı tarım ürünü yıllık 142 milyon dolar dır. Bunun içinde gıda ürünleri ve tohum da var. İsrail' den aldığımız ise 27 mil yon dolar dır. Bunun içinde tarım ürünleri, gıda ve tohum da yer almaktadır.? Tarımda verimliliği artırmak için hormonlu ilaç kullanımının ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, üretim artışı için hormonlu ilaç yerine ?Bambus Arıları?nın kullanılmaya başlandığını söyledi.

Bakan Eker şunları söyledi: ?Üre timi artırmak için hormonlu ilaç kullanımının önüne geçmek için, çiçekler de döllenmeyi sağlayan ?Bambus Arıları'nın kullanımını teşvik ediyoruz. Arılar endüstriyel bir şekilde üretiliyorlar. 25 arının bulunduğu petekler halinde çiftçilere satılıyor. Biz de her petek başına 50 liralık destek veriyoruz. Çiftçiler bunu alıp hormonlamada kullanıyorlar. Özellikle seralar da çok başarılı sonuçlar alındı ve bu yöntem hızla yaygınlaştırılıyor.

KESİLEN ETİN YARISI KAYITDIŞI

Mehdi Eker, et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek için kalıcı çözümler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Eker, "Üzerinde çalıştığımız en önemli tedbir, hayvanlığı geliştirmektir. Bunun için Doğu ve Güneydoğu'da yüzde 40 hibe sağlıyoruz. Ayrıca besi için yüzde 50 sübvansiyonlu kredi veriyoruz. Bu konuda önemli gelişme sağladık. Türkiye'deki sorun et kesimlerindeki kayıt dışılıktır. Türkiye'de kayıtdışılık yarı yarıyadır. Her yıl 900 bin ton büyükbaş hayvan kesilmekte, 200 bin ton küçük hayvan kesilmekte. Ancak kayıtlı kesim 450 bin tondur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber