Altın satışlarında artış

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2010 10:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Düğün sezonu ile hasat döneminin başlaması ve gurbetçi vatandaşların tatillerini geçirmek için memleketlerine dönmesinin altın satışlarını artırdığı belirtildi.

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Odası Başkanı Ziya Özboyacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası piyasalarda altının ons fiyatının 1190 ile 1220 dolar arasında seyrettiğini söyledi.

Dünya piyasalarında altın fiyatlarında bir düşüş eğiliminin gözlendiğini ifade eden Özboyacı, çeyrek altının fiyatının 107 liradan 102 liraya gerilediğini belirtti.

Özboyacı, fiyatların gerilemesiyle satışlarda canlılık yaşandığını, altın ihtiyacı olanların şu günlerde makul fiyatlardan bu ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini ifade ederek, ''Altın fiyatlarında daha fazla düşüş beklenmemeli. Fiyatların yıl sonuna kadar bu noktadan daha aşağıya düşmesini beklemiyoruz. Fiyatlar makul noktada'' dedi.

-''DÜĞÜN SEZONU, HASAT DÖNEMİ VE GURBETÇİLER...-

Fiyatların düşmesine paralel olarak altına talebin arttığına dikkat çeken Özboyacı, şunları kaydetti:

''Mayıs ayında kısmen başlayan Haziran ayında ise artan düğünler, sektöre önemli bir canlılık getirdi. Düğün sezonu nedeniyle çeyrek altın, bilezik, gerdanlık, set, kolye gibi bir çok çeşitte satışlarımız arttı. Yine yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın da memleketlerine dönmeleri ve altın ihtiyaçlarını burada karşılamaları satışlarımızı artırdı. Gurbetçilerimizin büyük bir çoğunluğu altın ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılıyorlar.

Anadolu'nun bir çok kentinde hasat döneminin başlamış olması da satışları artırıyor. Yağışların da etkisiyle tarım açısından çok bereketli yıl oldu. Bir çok üründe rekolte artışı yaşandı. Bu da çiftçinin alım gücünü artırdı. Alım gücündeki artış da sektörümüzde kendisini hissettirdi. Özetle düğün sezonu, hasat dönemi ve gurbetçiler altın satışlarına doping etkisi yaptı.''

-DAHA ÇOK ÇEYREK ALTIN SATILIYOR-

Çeyrek altının 100 lira sınırını aşmış olması nedeniyle düğün sezonunda dar gelirli bazı kişilerin fiyatı 58-60 lira arasında olan gramlık altınlara ilgi gösterdiğini bildiren Özboyacı, ''Ancak daha çok çeyrek altın satıyoruz'' diye konuştu.

Sektördeki hareketliliğin Ramazan ayına kadar devam etmesini beklediklerini anlatan Özboyacı, ''Ramazan ayında düğünlerin yapılmaması, gurbetçilerin dönüş hazırlığında olması nedeniyle durgunluk bekliyoruz. Ramazan sonrası düğünlerin yeniden başlaması ile artacak hareketliliğin ise yıl sonuna kadar süreceğini düşünüyoruz'' dedi.

Özboyacı, yaz mevsiminin geçen yıla göre daha iyi geçmesini beklediklerini, yılın ilk 5-6 ayında altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle sıkıntı yaşayan esnafın, önümüzdeki aylarda yeniden yüzünün güleceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber