Bilgisayar kurasına kalan okul müdürlerinin mağduriyeti çözümlenebilir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Ağustos 2010 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalıştığı kurumda 5 yıllık çalışma süresini dolduran eğitim kurumu müdürlerine rotasyon uygulaması büyük bir hızla devam ediyor. İstanbul ilinin 1067 kurumla duyuruya çıktığı atamalarda 769 Okul Müdürü tercih ettiği kurumlara atanırken 104 okul müdürü de tercih ettiği okullara puanı yeterli gelmediği için bilgisayar kurası ile atanmıştır. 9 okul müdürü ise hiç tercihte bulunmadığından idare tarafından atanmıştır? Böylece 185 okulumuzun da açık olduğu görülmektedir. Buna son dönemde emekli olan ya da herhangi bir nedenle ayrılanları eklediğimizde sayı 200 civarındadır.

Hiç tercihte bulunmayan okul müdürlerinden bir kısmı Rotasyonu protesto edip konuyu yargıya taşımak adına, bir kısmı zaten emekliliğinin gelmiş olması nedeniyle diğerleri ise özel durumları nedeniyle hiç tercih yapmamışlardır.

Konunun yargıya taşınacağı aşikardır. Tercih yapıp atanan okul müdürlerinin yargıda iddia edecekleri bir husus yoktur çünkü tercihlerini yapmışlar ve istedikleri kurumlara atanmışlardır.

Asıl sorun tercih yapıp Bilgisayar Kurasına kalanlardadır. Bu okul müdürlerimizin bir kısmı gerçekten mağdur olmuşlardır. Bakırköy'den Beykoz'a, Güngören'den Çatalca'ya, Bayrampaşa'dan Sultanbeyli'ye atamalar gerçekleşmiştir. İş bilgisayar kurasına kalınca tabii ki bu sonuçlar doğaldır?

Bu okul müdürlerimiz yıllardır başarı ile Milli Eğitime hizmet ettiklerine göre bunları görmezden gelmemek gerekirdi.

Başarıyla diyorum çünkü; başarısız iseler bunun gereği bugüne kadar yerine getirilmeli ve öğrencilerimizin yani ülkemizin geleceği heba edilmeden ilgili kişilere el çektirilmeliydi. Bu yapılmadığına göre başarılı demek durumundayız.

Her ne olursa olsun bu müdürlerimizi mağdurdurlar çünkü; özellikle İstanbul gibi bir il'de düzeninizi bozmanız, ev taşımanız, çoluk çocuk geçindirmeniz hayli zordur? Anadolu ya baktığımızda da durum farklı değildir çünkü ilçeleri arasında 250km mesafe olan illerimiz vardır.

Bu nedenle bilgisayar kurasına kalan okul müdürleri için bakanlığın tedbir alması gerekirdi? Bunu yapmak çok da zor değildi aslında:

Bunu başlangıçta yapması gereken İl Milli Eğitim Müdürlükleri değil Milli Eğitim bakanlığıydı. Çünkü sürecin sorumluluğu onlardadır. Onlardan gelecek emir ya da düzenleme ile bu mümkündür. Kaldı ki valilikler yapsa da bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyoruz.

Çözüm noktasında Örnek verecek olursak;

Bilgisayar kurasına kalan 104 okul müdürü bir salona çağrılırdı bu okullarımız (104+200=300 kadar) açık kaldı siz de atanamadınız bunlar arasında bir tercih yapınız denilebilirdi? A okulunu 2 kişi istemişse o zaman en yüksek puanlı olan kişini o okula ataması yapılabilirdi.

Böylece bu okul müdürlerimiz de mağdur olmazlardı. İstedikleri yerlere, daha önceki okullarına göre daha iyi okullara atanmasalar da en azından, yol, aile ve ekonomik problemlerini çözmüş olurlardı. Kaldı ki bu okullarımızda başarılı olarak bu okullarımızı da kalkındırabilirlerdi.

İş işten geçti mi? Hayır geçmedi?

Bakanlık bir emir yayımlayarak ya da yönetmelik değişikliği ile bunun önünü açabilir. Ataması bilgisayar kurası ile yapılan okul müdürlerine bir çağrı yapılarak bilgisayar kurası ile çıkan kurumu değiştirmek isteyip istemediği sorulur ve imkanlar ölçüsünde istedikleri kurumlara gönderilebilirler.

Bu işlerin gelecekte sorun çıkarmaması için ilgili kişilere gösterilecek, teklif edilecek kurumların duyuruda yer aldığı halde atama yapılamayan kurumlar olması gerekir. Aksi halde gelecekte örneğin emekliliği gelmiş bir kişi emekliliğini atamalardan sonra talep eder ve boşta kalan bir okul müdürüne iyi diye tabir edilen bu okul müdürlüğü teslim edilebilir. Bu da haksızlık ve suistimallere yol açabilir.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber