Elektrik yatırımı arttı tüketim de tırmanışta

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2010 22:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçtiğimiz yıl içerisinde özel sektör, elektrik üretimine 3 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi. Ekonominin yüzde 2,5'unu oluşturan elektrik sektörü 2018 yılına kadar yıllık yüzde 7 artması beklenen talebi karşılamak zorunda.

Deloitte, son yıllarda hızlanan özelleştirmeler ve yeni yatırımlar ışığında değişimden geçen elektrik enerji piyasasındaki köklü dönüşümü "Türkiye Elektrik Enerjisi Piyasası, 2010-2011" başlığını taşıyan raporuylaortaya koydu.

Rapora göre, liberalizasyon alanında adımların atıldığı, dağıtım özelleştirmelerinin ilerleme kaydettiği ve üretim özelleştirmelerinin başladığı 2009-2010 dönemi piyasada değişimin fitilini de ateşlemiş oldu. Aynı dönem, elektrik ticareti rekabetçi seviyeye taşınırken, tedarikteki piyasa oyuncuları ise ticaret yetkinliğini geliştirmeye ve risk yönetimi konularına özen göstermeye başladı.

2018'DE YÜZDE 7 BÜYÜME

Deloitte Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Sorumlu Ortağı Sibel Çetinkaya, şunlara vurgu yaptı: " Elektrik enerjisi sektörü, ekonominin yüzde 2,5'ini oluşturuyor. 2005-2009 yılları arasında yüzde 4,7 bileşik büyüme oranıyla artan elektrik talebinin, 2009-2018 yılları arasında yüzde 6,3 ile yüzde 7 bandında artması öngörülüyor."

HES'te onay tamam kalan 3 bölgeyle ihalelere devam

Özelleştirme Yüksek Kurulu, Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait 18 grupta yer alan 50 hidroelektrik santralin özelleştirmesine onay verdi. Böylece hidroelektrik santrallerin devirlerinden 439 milyon 910,5 bin dolarlık gelir elde edilecek.

TOROSLAR VE İSTANBUL DEVREDE

Boğaziçi, Dicle, Trakya ve Gediz elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinden 5,8 milyar dolarlık gelir elde eden ÖİB, "Özelleştirme maratonuna devam" kararı almıştı. İdare, Türkiye'nin elektrik tüketiminin yüzde 20'sini oluşturan, Uzanlar'ın Libananco davasına konu olan Toroslar, Akdeniz ve İstanbul Anadolu Yakası dağıtım bölgesi ihalesi için de düğmeye bastı. Bu bölgeler için ihale ilanına çıkılmış, Kasım'da özelleştirmenin tamamlanması planı yapılmıştı.

ÜRETİM DE KAPSAMA ALINIYOR

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerine başlayacaklarını ve bu sonunda veya eylül başında Hamitabat termik santralinde ihale ilanına çıkacaklarını açıklamıştı. Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinde, öncelikli 4 termik üretim tesisinin portföy gruparından ayrı olarak özelleştirilmesi kararı doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber