Eroğlu: HES'ler suyu kirletmiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2010 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, HES'lerle ilgili bazı bölgelerde büyük bir reaksiyon bulunduğunu söyleyerek, ''Bunu anlamakta zorlanıyorum. HES'ler suyu yutmuyor, kirletmiyor? dedi.

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan 119 taşkın koruma tesisinin toplu açılış töreni, DSİ Genel Müdürlüğü'nün konferans salonunda yapıldı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, hükümet olarak Türkiye'yi 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşımayı, Çevre ve Orman Bakanlığını da 2012 yılına kadar dünyadaki bakanlıklar arasında 12. sıraya yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Eroğlu, yapılan hesaplara göre 2020 yılında Türkiye'de 450-500 milyar kilovat saatlik enerji talebi olacağını, şu anda 200 milyar kilovat saatlik enerji talebi bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin doğalgazı ve petrolü olmadığına işaret eden Eroğlu, ''O zaman biz elektrik enerjisini nereden temin edeceğiz? Türkiye, enerjide yüzde 73 oranında dışa bağımlı. Cari açıklarımızın tamamı bu yüzden oluyor. Keşke zamanında kendi kaynaklarımızı kullansaydık bu cari açık olmayacaktı onlar da yatırıma kayacaktı'' dedi.

HES'ler için bin 600 başvuru yapıldığını ve bunların kurulu gücünün 24.000 megavat olduğunu söyleyen Eroğlu, böylece 45 milyar dolarlık yükün merkezi bütçenin üzerinden alındığını dile getirerek, şunları kaydetti:

''HES'lerle ilgili maalesef bilhassa bazı bölgelerde büyük bir reaksiyon var. Bunu anlamakta zorlanıyorum. HES'ler suyu yutmuyor. Suyu kirletmiyor, hatta küresel iklim değişikliği ile Doğu Karadeniz'de olduğu gibi bazı bölgelerde yağış miktarının 2040-2050 yılında yüzde 10-15 oranında artacağını, hatta anlık yağışların şiddetli yağışların olacağını tahmin ediyoruz. HES'ler aynı zamanda suyu kontrol edecek, taşkın koruma vazifesi icra edecek. Böyle bir faydası var ama kabahatin çoğu bizde. Biz de vatandaşa bunu anlatamadık.

Ancak pastadan pay alan firmalar bunu menfi yönde çok güzel şekilde anlattı. Bu da bizim maalesef eksikliğimiz, bunu itiraf ediyoruz. Türkiye için barajlar zarurettir. Keyif için yapmıyoruz. Bir mecburiyet olduğu için yapıyoruz. Barajlar, HES'ler Türkiye için vazgeçilmezdir ve temizdir. Yenilenebilir enerji kaynağıdır. Kendi enerji kaynağımızdır. Ekonomik katkısı vardır, çevreye faydası vardır. Çevreyi tahrip ettiği şeklinde, mansaba su bırakılmayacağı şeklinde bazı iddialar var. Böyle bir şey yok. Biz akan debinin DSİ Bölge Müdürlüğünde doğrudan görülebilmesi için bir takım çalışmalar da yapıyoruz. Trabzon'da buna başladık.''

Türkiye'de yağışların bölgelere ve mevsimlere göre değiştiğine, su ihtiyacının yaz aylarında arttığına işaret eden Eroğlu, bu nedenle suların baraj ve göletlerde biriktirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber