Bakan Çelik: Pamuk'un kitaplarının imha edilmesine karşı çıktı

Haber Giriş : 30 Mart 2005 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yazar Orhan Pamuk'un "Ermeni soykırımı"na ilişkin sözleri nedeniyle kitaplarının toplattırılarak yakılması yönündeki girişime tepki göstererek "Bence artık Türkiye'de bir yazara yasak koymak kesinlikle telaffuz bile edilmemesi gereken bir şeydir" dedi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TOKİ ve İLKSAN ortaklığıyla yaptırılan öğretmen konutlarının temel atma törenine katıldı. Çelik tören sonrasında gazetecilerin soruları üzerine Isparta'nın Sütçüler ilçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar'ın, yazar Orhan Pamuk'un "Ermeni Soykırımı"na ilişkin sözleri nedeniyle kitaplarının toplatılıp yakılması yönünde ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazıyı değerlendirdi. Çelik, kitap toplatılması ve yakılması yönündeki görüş ve girişimlere tepki göstererek, geçmiş yıllarda Türkiye'nin bu tür ayıplar yaşadığını ifade etti. Çelik, "Bir yazarın kitaplarında ileri sürdüğü görüşler, fikirler sizin düşüncelerinizle taban tabana zıt olabilir ama bu sizin onun kitaplarını tamamen toplatmanız, yakmanız gerektiği anlamına gelmez" dedi. Türkiye'de artık bu konuların konuşulmasını da yadırgadığına vurgulayan Çelik, şöyle dedi:

"Bir yazara yasak koymak bugün kesinlikle telaffuz bile edilmemesi gereken bir şeydir. Biz bu ayıpları geçmiş yıllarda yaşadık. Türkiye'de kitapların yakıldığı dönemler oldu. Bir kitap çocukları ve farklı kesimleri kötüye, yanlışa yönlendiriyorsa, genel ahlaka aykırı ise Devlet bunun önlemine almak zorundadır. 2005 yılında ve bizim medeni dünyayla entegre olmaya çalıştığımız bir dönemde bu kesinlikle bize yakışmaz. Demokrasi çoğulculuk adına bunu doğru bulmuyorum."

Çelik, Sütçüler Kaymakamı Altınpınar'ın girişiminin Vali tarafından engellendiğini kaydederken, "Bir Devlet görevlisi, bürokrat, mahalli veya merkezi otoriteye sahip bir insan olabilirsiniz. Bir yazarın görüşlerine katılmıyorsunuz diye böyle bir hakkınız olamaz" dedi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber