Yaşlı Hakimlerin Yeni TCK korkusu!

Haber Giriş : 31 Mart 2005 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığının hakim ve savcı sayısı yetersiz. Yeni TCK ile yük daha da artacak. Ancak süresi dolan hakim ve savcılar emekli olmak için sıraya girdi. Neden mi?
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, birçok deneyimli, yaşlı ve emekliliğine az kalmış yargıç ve savcının, yürürlüğe girecek yeni yasaları öğrenmek sıkıntısına girmek istemediğini belirterek, "Yargıda müthiş bir emeklilik furyası başladı" dedi.

TBB, Avrupa Komisyonu ve Britanya-Galler Avukatlar Birliği'nin düzenlediği 'AB Hukuku ve Avrupa Kurumları Sempozyumu'nda Özok, gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:
"Yargıda müthiş bir emekliliğe ayrılma furyası başladı. Bu yeni yasa çok farklı, çok yeni kurumlar getiriyor. Birçok deneyimli, yaşlı ve emekliliğine az kalmış yargıç ile savcı, artık oturup bir öğrenci gibi yeni yasayı öğrenmek sıkıntısına girmek istemiyor. Türkiye'de zaten ciddi bir açık var. Dolayısıyla bu yasanın 1 Nisan'da yürürlüğe girmesiyle birlikte Adalet Bakanlığı ve yargı erkinin ciddi bir yargıç eksiğiyle karşı karşıya kalacağını söylemek gerekiyor. Yasa belli bir süre geciktirilirse uygun olur. Biz önlem aldık. 75 baromuzun 65'inde eğitim toplantıları yaptık. Çok kötü yasalar da, iyi uygulayıcıların elinde çok başarılı uygulanabilir."

Britanya'nın İstanbul Başkonsolosu Barbara Hay reformları büyük ilgiyle izlediklerini belirtirken, Britanya-Galler Hukuk Kurumu Uluslararası Departman Başkanı Alison Hook, "AB hukuku, her yeni üyeye göre kendisini ayarlamaktadır. Sizin üyeliğinizin de bizi ne şekilde değiştireceğini tartışıyoruz" dedi.
AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan proje sorumlusu Selda Paydak da, Türk toplumunun yüzde 80'e yakınının AB'den yana olduğunu, ancak yüzde 70'lere yakınının AB hukukunu bilmediğini söyledi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber