Yaz saatindeki bir günlük rötar, bilgisayar mühendislerine fazla mesai yaptırıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2011 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, daha önce belirlenen takvimin aksine saatlerini bir gün gecikmeli olarak ileri alacak. Gün ışığından daha fazla faydalanmak için uygulanan yaz saati uygulaması bu yıl, üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için bakanlar kurulu kararıyla değiştirildi. Ancak, bu durum 24 saat esasına dayalı olarak çalışan bilgisayar sistemlerini derinden etkileyecek.

Paket programlar ve güncelleşme sorunu nedeniyle altyapısını tekrar değiştirmek için bilgisayar mühendisleri fazla mesai yapmaya başladı. Uzmanlar, özellikle bankacılık işlemleri olmak üzere 24 saat aktif olan ve on-line işlem yapan kurumların bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için çalışma yürütüyor. Ancak uzmanlar, ileri saat uygulamasını bir gün ileri almak yerine sınav tarihi ve saatinin değiştirilmesinin daha uygun olacağı görüşünde.

Günlerdir sistemlerini düzenlemeye çalışan kamu kurumlarından bir bilgisayar mühendisi, "Bilgisayar sistemleri daha önce belirlenen takvime göre saat değişikliğini yapmaya programlanmıştı. Yeni duruma göre programlanabilmeleri için birçok aşamanın geçilmesi ve sistemlerin yeniden başlatılması gerekecek. Bu da on-line işlem yapan hizmetlerde kesintiye gidilmesi anlamına geliyor. Mesela ATM'ler, online alışveriş siteleri, online rezervasyon siteleri, Telekomünikasyon servisleri bunların başında geliyor. Birçok kurumda sistem yöneticileri kesinti ve güncellemeleri planlamak ve yapmakla meşgul." dedi.

Bilişim Derneği Ankara Şube Başkanı İsmail İlker Tabak, saatlerin ileri alınmasının bir gün sonraya alınmasının birtakım yükler getireceğini belirterek, bir gün gecikmeli olarak saatlerin ileri alınmasının kamu kurumlarında sistemin adapte edilmesi için fazla mesai yapan personele de ek maliyet getirdiğini ve iş gücünü de artırdığına dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber