Kesilen cezalarla özürlülere iş alanı açıldı

Haber Giriş : 04 Nisan 2005 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ordu'da özürlü istihdam etmesi kuralını uygulamayan kamu ve özel sektöre kestiği cezalarla özürlülere iş sahası açtı.

Özürlü ve bedensel engelli vatandaşlarla eski hükümlü vatandaşların iş sahibi olmaları ve topluma kazandırılmaları amacıyla çıkarılan yasa, Ordu'da yeterince uygulanmadı.

Ordu İş Kurumu Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda kadrolarında özürlü, bedensel engelli, eski hükümlü kadrosu bulunması gereken kamu kurum ve kuruluşları ile özel firmaların bu kurala uymadıkları belirlendi. Ordu İş Kurumu Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Samsun Bölge Müdürlüğü'ne gönderilen rapora göre, Ordu'da 6 kamu ve 19 özel işyerinin özürlü, 3 kamu ve 13 özel işyerinin de eski hükümlü çalıştırması zorunluluğu bulunmasına rağmen bunun uygulanmadığı kaydedildi. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Samsun Bölge Müdürlüğü de rapor doğrultusunda bu kurumlara uyarı tebligatları gönderdi. Ancak durumun değişmediğini görünce haklarında yasal işlem yaparak para cezası kesti.

KESİLEN CEZALARLA ATÖLYE AÇILDI

Bakanlık, kesilen cezalara rağmen bu kuruluşların uygulamalarında değişiklik olmadığını görünce yeni bir çalışma başlattı. Kesilen para cezalarından elde edilen 60 bin YTL (60 milyar lira) ile özürlülerin istihdamına yönelik iş sahası açılmasına karar verildi. Buna göre eski hükümlülerin bir iş sahibi olması amacıyla Ordu Efirli Kapalı ve Yarı Açık Cezaevi'nde aşçılık ve plaj mevkiinde bulunan Yüksel Poyraz Ortopedik Özürlüler Derneği Hizmet Binası'nda özürlü vatandaşlara yönelik iç giyim atölyesi kurularak kurs açıldı.

Cezaevindeki aşçılık kursuna 15, Ortopedik Özürlüler Derneği bünyesinde açılan iç giyim kursuna 22 kursiyer başvurdu. 90 gün boyunca açılan kurslarda istihdam edilecek olan eski hükümlü ve özürlü kursiyerler, burada vasıflı eleman olmanın çabasını verecekler.

Ordu İş Kurumu Müdürü Şerafettin Küçük, yasaya göre kamu ve özel sektörün eski hükümlü ve özürlü vatandaşlar için kadro kontenjanları bulunması gerektiğini, ancak 'vasıflı olmadıkları' gerekçesiyle bunu uygulayamadıklarını söyledi. Küçük, "Bu kurumlara kesilen para cezalarından elde edilen gelir ile açtığımız kurslarda eski hükümlü ve özürlü vatandaşlarımızı vasıflı hale getirmeyi amaçlıyoruz. 90 günlük kurslar sonunda kamu ve özel sektör bünyesinde istihdam edilmeleri sağlanacak. Olmazsa bile açılan atölyede çalışmalarını sürdürerek para kazanabilecekler. Burada eski hükümlü ve özürlü vatandaşlarımızı topluma kazandırmak ve özgüvenlerini sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber