Üniversite sınav soruları TRT'nin tekeline alındı!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Mart 2011 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pazar günü yapılacak YGS ve 17-18 Haziran'da yapılacak LYS soruları sınavdan 2 saat sonra sadece TRT'de yayınlanacak. Bir gün sonra tüm ulusal gazetelerde yayımlanan sınav soruları ise artık yayımlanamayacak

Burak Kara / VATAN

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) aldığı karar üzerine, pazar günü yapılacak ve yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrencinin katılacağı YGS soruları sınavın bitiminden 2 saat sonra sadece devlet televizyonu TRT'den yayınlanacak. Önceki yıllarda ÖSYM'ye başvuran ve ulusal yayın yapan tüm özel kanallara sınavdan 2 saat sonra ÖSYM servis eder, kanallar kurumun verdiği bir şifre ile soruları internetten çekip ve yayınlardı.

Sınava giren öğrenciler heyecanla uzmanların ekranda sınavı değerlendirmelerini izler ve soruları bir kez daha çözerlerdi. Buna göre öğrenci ve veliler de kendi tercih ettikleri kanaldan sınav değerlendirme ve cevaplama yayınlarını izlerlerdi. Bir gün sonra ise yine ÖSYM'ye başvuran gazeteler soruları yayımlardı. Ayrıca sınav sonrası televizyonlarda uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu sorulardaki hatalar hemen tespit ediliyor ve bir kamuoyu yaratılıyordu. Böylece anında müdahale ile sorular puanlamadan çıkartılıp sınava giren öğrencilerin hakkı yenmiyordu.

Fakat YGS'ye günler kala ÖSYM'nin bu sene aldığı karar doğrultusunda sınav yayın haklarının sadece devletin televizyonu olan TRT'ye verildi. Sınavdan bir gün sonra gazetelerde yayımlanan sınav soru ve cevaplarına da ÖSYM engel oldu. Geçtiğimiz sene KPSS'de soruların çalınmasıyla bir dizi katı güvenlik önlemi alan ÖSYM başkanı Prof. Dr. Ali Demir, soruların yayın hakkını da ?saygın devlet kurumu kimliğiyle TRT'ye verdiklerini, sınavdan üç gün sonra soruların internetten yayımlanacağını belirtti.


ÖSYM Başkanı'na göre TRT'ye hediye hukuki olarak mümkün

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir konuyla ilgili VATAN'ın sorularını yanıtladı

ÖSYM kararı güvenlik önlemleri kapsamında mı aldı?

Güvenlik önlemlerinden dolayı olduğu söylenemez.

Neden sorular sadece TRT'de yayımlanacak?

Sorduğumuz soruların tek bir kanaldan yayımlanmasını ve bunun da telif hakları kapsamında yapılmasını istedik.

İhaleye açtınız mı?

Hayır açmadık. TRT ile bir sözleşme yaptık.

Rekabete aykırı bir durum söz konusu değil mi?

Onu değerlendirdik ve hukuki bir durum çıkmayacağını gördük. Kurumu yeni bir kişiliğe, kurumsal yapıya taşımak istiyoruz. Şimdiye kadar yapılan işlemler çok kontrollü değilmiş. Özellikle telif haklarına çok değer verilmemiş, ama sorular çok özenle ciddi hazırlanan şeyler. O yüzden daha saygın bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz.

TRT ÖSYM'ye ne kadar telif ödeyecek? Yayın hakkı kaç yıllığına verildi?

Bu kurumlar arasında bir konu.

İhaleye çıkmadan böyle bir karar vermek diğer televizyon kanallarını ve haber özgürlüğünü kısıtlamaz mı?

Böylesinin daha doğru olacağını değerlendirdik. Hukuksal bir sorun teşkil eder mi ona baktık. TRT sonuçta bir devlet kurumu, dolayısıyla bir sakınca olmadığı düşüncesiyle TRT'yi seçtik.

Gazetelerdeki yayınlar nasıl olacak?

Soruları üç gün sonra internete koyacağız. Doğrudan bire bir yayın için bizimle konuşmaları gerekir, onun için de telif isteyeceğiz.

Bu uygulama sadece YGS ve LYS için mi?

Evet şimdilik sadece YGS ve LYS için. Diğer sınavlarla ilgili şimdilik bir uygulama düşünmedik, ihtiyaç olduğu zaman değerlendireceğiz.

KPSS soruşturması ne durumda?

Onu savcıya soracaksınız

KPSS'de soruları sızdırdığı iddia edilen Mustafa Tütünce ve eşi Gönül Tütüncu hâlâ kurumda mı çalışıyorlar?

Onu da savcıya soracaksınız.

?Yanlış yapıldı, ne kadar çok öğrenciye ulaşırsa o kadar faydalı'

ÖSYM'nin sınav yayın haklarını ihalesiz TRT'ye vermesinin sakıncalarını eğitim uzmanı Sadık Gültekin değerlendirdi: ?ÖSYM soruları sınav bittikten sonra çok kanal ya da tek kanala vermesinde ne fark var? Ne kadar çok öğrenciye ulaşırsak o kadar faydalı olacaktır. TRT ciddi, diğer kanallar ciddi değil mi? 24 saat sonra gazetelere bu sorular verilmiyor, neden vermiyorsunuz anlayacak durum yok. Disiplini sağlamaya çalışıyorlar. Mantıklı izahını ÖSYM vermeli. Bu uygulama adaylara zülümden başka bir şey değildir. Sorular ne kadar çok kanaldan ulaştırırsanız o kadar çok kişiye ulaşır. Neden tek bir kanalı izleyeyim? Herkes aynı testten başlamıyor. Bir kanalda kaçırdığın soruyu diğer bir kanaldan izlersin ve alternatifin olur. Yanlış soruyu gördün gördün göremedin geçmiş olsun. Soruların incelenmesi bakımından da önemi var, yanlış sorular anında ortaya çıkarılıyordu. Gazetelerde 1 gün sonra yayınlanması sınav stresinden kurtulmuş bir öğrenci daha sağlıklı bakar o sorular. Stresi artacaktır. Daha önce de ihaleye açılmazdı, gazete ve televizyonlar başvuruyordu, karşılıklı güven ile bu yayınlar veriliyordu. ÖSYM Yürütme Kurulu bu tek yanlı tercihi yapmış.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber